Ruski lekari promenili priču: Navaljni otrovan

Svet 15. sep. 202010:42 > 11:11
Podeli:
Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Bolničari koji su prvi tretirali ruskog opozicionara Alekseja Navaljnija nakon što mu je prošlog meseca pozlilo u avionu, nisu pronašli nikakve dokaze da je glavnom protivniku ruskog lidera Vladimira Putina skočio šećer niti da pati od poremećaja metabolizma, pet medicinskih izvora reklo je Rojtersu.

Njihove tvrdnje kontradiktorne su javnoj dijagnozi koju su postavili lekari u bolnici u Omsku gde je Navaljni lečen i koji su rekli da je opozicionaru pozlilo jer mu je nivo šećera u krvi bio četiri puta viši od normalnog a patio je i od poremećaja metabolizma.

Pročitajte još:

Tri bolničara koji su u početku učestvovali u lečenju Navaljnog, prenose izvori, rekli su da je glukometrija pokazala da mu je šećer u krvi bio u granicama normale.

„Nije bilo znakova dijabetesa, sve je provereno i isključeno“, rekao je jedan od izvora. „Pokazatelji su bili normalni, nije bilo problema u metabolizmu ugljikohidrata“.

Trovanje

Druga dva izvora, koji su takođe bili prisutni tokom lečenja na aerodromu, rekli su Rojtersu da nivo šećera u krvi Navaljnog nije bio povišen. Četiri od pet izvora rekli su da su bolničari koji su tretirali Navaljnog registrovali kliničku sliku trovanja, sa simptomima koji uključuju omamljenost a ne znake metaboličkog poremećaja.

„Navalni je bio omamljen, zbunjen, ništa nije ogao da objasni“, rekao je jedan od izvora.

Nemačka, gde je Navaljni prebačen na dalje lećenje nakon dvodnevnog tretmana u Omsku, tvrdi da je otrovan nervnim otrovom novičokom. Berlin je zatražio objašnjenje od Moskve, dok je Kremlj rekao da su optužbe „neutemeljene“ i da nisu videli nikakve dokaze trovanja.

Glavni toksikolog u Omsku Aleksandar Sabaev je, kontaktiran da prokomentariše izjave bolničara, se osporio i rekao da je Navaljni imao visok nivo šećera u krvi kao i da je imao „tendenciju da se komira“. Sabev je napomenuo i da bolničari nisu dali Navaljniju atropin, lek koji se koristi kada se sumnja na trovanje.

Tri izvora koja su rekla da su bolničari videli kliničke znakove trovanja rekli su da Navaljniju nije dat atropin na aerodromu jer nisu sumnjali na takvu vrstu trovanja.

I sam Sabaev je prošle nedelje rekao da je u početku, na osnovu simptoma i onoga što su mu bolničari preneli, i on mislio da je Navaljni otrovan zbog čega mu je dao malu dozu atropina, ali da se „predomislio“ nakon što je dobio rezultate laboratorijskih testova.

Neki medicinski izvori rekli su da je na taj način verovatno spasao život Navaljnom koji je bio u kritičnom stanju.

Atropin se koristi u hitnim situacijama, uključujući i sumnje na trovanje pesticidima ili nervnim otrovima kao što je novičok.

Visoki ulog

Sukob oko toga šta se zaista dogodilo Navaljnom obiljno je zategao odnose Rusije i Zapada.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izložena je pritisku da zaustavi gotovo dovršeni gasovod Severni tok 2 kojim će gas iz Rusije dolaziti u Nemačku.

Kremlj je zatražio od Nemačke da pruži dokaze o trovanju. Berlinski državni tužitelji najavili su u petak da će predati informacije ako se Navaljni, koji je u međuvremenu izašao iz kome, s time složi.

Zamoljen da prokomentariše prve rezultate ispitivanja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za Rojters da nije imao informacije o tome „kakve su pretrage pacijentu radili lekari koji su ga tretirali u avionu, da li su uopšte uradili bilo kakve testove i ko su uopšte ti lekari“.

Navaljniju je prošlog meseca pozlilo u avionu. Njegovi saradnici kažu da je Putinov kritičar pre leta popio šolju čaja za koju veruju da je bio otrovan.

Isključene dijagnoze

U prvih 12 minuta nakon sletanja, bolničari su isključili moguću dijabetičku komu i moždani udar. „Vodili su se metodom eliminacije, isključili su sve one dijagnoze koje se sada iznose“, rekao je jedan od izvora.

Anastasija Vasilijeva, saradnica i lekar Navaljnog, tvrdi da političar nikada do sada nije imao problema sa metabolizmom i da je imao normalan nivo šećera u krvi. „On je zdrav čovek“, rekla je ona.

Pročitajte i:

Jedan od izvora iz Omska kaže da je Navaljnog pregledalo desetak kliničara i da su svi bili sigurni da se radi o trovanju. „Klinička slika je bila takva“, rekao je izvor.

Jedan izvor iz hitne bolnice Omsk br. 1 rekao je Rojtersu da je naredva za prebacivanje Navaljnog avionom u Nemačku stigla direktno iz Kremlja, bez ikakvog objašnjenja. „Sedeli smo u bolnici kada je stigao poziv iz Kremlja da otpustimo pacijenta…. Svi su odahnuli“, rekao je izvor.

Peskov je to demantovao rekavši da „predsednička administracija ne nadzire lekare ni u Omsku ni u drugim gradovima“.

Komentari

Vaš komentar