Rusija o blokadi Gugla: Društvene mreže su se otele kontroli

Svet 13. mar. 202111:52 > 11:53
Podeli:
Foto: Shutterstock/Twin Design

"Blokiranje ruskog sadržaja od strane američkih IT kompanija ima samo jedan cilj, korišćenje informacionih i tehnoloških mogućnosti za nepoštenu konkurenciju u svim sferama", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, još jednu godišnjicu ujedinjenja Krima i Rusije američke digitalne kompanije su odlučile da obeleže po svom.

„Prvo je ‘Gugl’ proizvoljno uveo starosno ograničenje na dokumentarni film Andreja Kondrašova ‘Krim. Povratak kući’ na Jutjubu zbog toga što navodno sadrži scene nasilja. Trebalo im je pet godina da konačno smislile za šta da se uhvate“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Zatim je Instagram, dodaje ona, delimično blokirao televiziju „Krim 24“, lišivši je mogućnosti da pored fotografija objavljuje i tekstualni sadržaj.

Marija Zaharova
Foto: EPA – EFE / YURI KOCHETKOV

„Platforme su se otele kontroli. Tu se više ne radi o političkim postupcima američkih IT kompanija koje slede smernice Vašingtona. Situacija je komplikovanija. Oni u principu nemaju opšte standarde za upravljanje. To je smisaoni i tehnološki ćorsokak“, ističe portparolka.

Prema njenim rečima, digitalni sadržaj proizvoljno i neselektivno cenzurišu neki moderatori bez odluka suda ili kompetentnog organa vlasti.

„Što moderatori budu više uklanjali i cenzurisali na internetu materijale koji su nepodobni sa političkog stanovišta, sve će se brže i strože uvoditi regulatorna ograničenja na rad platformi širom sveta. I za tu mučnu tendenciju će biti kriv isključivo internet monopol“, navodi Zaharova.

„Restriktivne mere koje uvode su eksteritorijalne prirode i u suprotnosti su sa međunarodnim obavezama Vašingtona u oblasti obezbeđivanja slobode govora i izražavanja“, precizirala je portparolka.

Pročitajte i:

„Konkretno, krše pravo građana na slobodnu pretragu, dobijanje i širenje informacija koje je predviđeno Međunarodnim paktom o političkim i građanskim pravima, čiji je potpisnik i Amerika“, podsetila je ona.

Podsetimo, Jutjub je ograničio pristup dokumentarnom filmu „Krim. Povratak kući“, a takav potez je, prema rečima autora filma Andreja Kondrašova, povezan sa predstojećom godišnjicom ujedinjenja Krima sa Rusijom.

U filmu, čije je snimanje trajalo osam meseci na desetak mesta na Krimu, predsednik Rusije Vladimir Putin, kao i akteri tih događaja otkrivaju detalje operacija koja je omogućila da se na Krimu izbegne konflikt u Donbasu.

Film je prvi put je prikazan u martu 2015. godine, a dostupan je i na srpskom jeziku.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar