Rakete pale kod iračke baze sa SAD vojnicima, bez povređenih

Svet 04. apr. 202120:47
Podeli:
Irak
Foto: EPA / ALI HAIDER

Dve rakete su danas pale blizu iračke vazduhoplovne baze u kojoj vojnike obučavaju američki treneri, a povređenih i materijalne štete nije bilo.

Iračka vojska je saopštila da su rakete pale ispred baze Balad, blizu Bagdada.

To je bio prvi napad na iračku bazu u kojoj ima američkih vojnika od prošlomesečnog napada na bazu na zapadu Iraka u kojoj se nalaze vojnici SAD i drugih članica međunarodne koalicije. U tom napadu na bazu je palo najmanje deset raketa, a jedan američki vojnik je poginuo.

Današnji napad je izveden nekoliko dana uoči nove runde takozvanih strateških pregovora Iraka i SAD, zakazanih za 7. april.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iračka vlada je tražila održavanje četvrte runde dijaloga, delom kao odgovor na pritisak od šiitskih političkih grupa i oružanih formacija lojalnih Iranu koji su insistirali da preostali američki vojnici napuste Irak.

Četvrta runda pregovora, započetih u junu, biće prva pod novom američkom administracijom na čijem je čelu predsednik Džozef Bajden.

Na dnevnom redu su brojna pitanja, među kojima su prisustvo američkih borbenih snaga u Iraku i status iračkih jedinica koje deluju nezavisno od državne vlasti.

Američka vojska se povukla iz Iraka 2011. godine, ali se vratila 2014. na poziv Bagdada, da pomogne u borbi protiv ekstremista Islamske države nakon što je ta grupa zauzela velike delove teritorije na severu i zapadu Iraka.

Broj američkih vojnika u Iraku smanjen je prošle godine na 2.500. Pozivi na povlačenje dodatnih vojnika učestali su posle američkog ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija blizu Bagdada u januaru 2020.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar