Postavljena plava ploča: London odao počast princezi Dajani

Svet 29. sep. 202115:51
Podeli:
Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

London je danas konačno odao počast pokojnoj princezi Dajani postavljajući plavu ploču na mestu koje je zvala svojim domom dve godine pre nego što se udala za princa Čarlsa.

PROČITAJTE JOŠ:

Za Dajanu, stan u stambenom bloku „Coleherne Court“, u blizini londonskog King“s Rouda, bio je početak nove avanture, navodi agencija AP.

Smestivši se u britanskoj prestonici na 18. rođendan, Dajana je delila stan sa brojnim prijateljima u periodu od 1979. do 1981. godine.

Jedna od njenih tadašnjih cimerki Virdžinija Klark je pomogla tokom današnje ceremonije u otkrivanju ploče organizacije „Ingliš Heritidža“.

Foto: Dominic Lipinski / PA Images / Profimedia

„To su bili srećni dani za sve nas i stan je uvek bio pun smeha. Dajana je postala toliko značajna za mnoge. Divno je što ćemo se njenog nasleđa sećati na ovaj način“, izjavila je Klark.

Prema najprodavanijoj knjizi Endrjua Mortona iz 1992. godine, „Dajana, njena istinita priča“, princeza je svoje godine u tom stanu opisala kao „najsrećnije doba“ svog života.

Dajana, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu 1997. godine, najviši je bivši član monarhije kojoj je ukazana počast.

„Dajana je imala, i još uvek ima, posebno mesto u srcima građana Londona i oduševljeni smo što vidimo da je njena plava ploča zvanično postavljena kao spomenik njenom radu za druge“, rekao je Endrju Bof, predsednik londonske skupštine.

Ta počast dolazi u godini kada bi Dajana proslavila 60. rođendan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar