Patrijarh Porfirije u Podgorici: Dobili smo velikog Joanikija, čestitam

Svet 04. sep. 202118:24 > 20:24
Podeli:
Patrijarh Porfirije Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Nakon završene liturgije u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici okupljenim vernicima se obratio mitopolit crnogorsko-primorski Joanikije a nakon njega i patrijarh SPC Porfirije. Građani iz svih krajeva Crne Gore okupili su se večeras ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom svečanog dočeka patrijarha srpskog Porfirija, a na kojem se okupljenima obratio i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Joanikije se na početku zahvalio svim crkvenim velikodostojnicima, političarima i prisutnom narodu.

„Vaša Svetosti, Vi kao naslednik Svetoga Save došli ste da posetite i utvrdite crnogorsko-primorsku mitropoliju. Vaša služba je služba pomirenja i objedinjenja. Cela SPC i pravoslavni narod koji su u vašoj nadležnosti objedinjuje se oko svetog patrijaršijskog prestola. Sa Vama je došla punoća vaseljenskog pravoslavlja. Drago mi je što sa Vama večeras dođe arhijereji patrijaršija iz celog pravoslavlja. To nam daje veliku radost i veliku snagu“, naveo je na početku izlaganja mitropolit Joanikije uz gromoglasni aplauz prisutnih građana.

Potom se okupljenima obratio i Njegova Svetost patrijarh Porfirije koji je poručio okupljenima ispred hrama u Podgorici da se ovakvi dani i događaji opisuju u Svetom pismu.

„Ovaj dan dan i ovaj susret je po našoj volji i izraz je naših najdubljih želja“, rekao je on.

„Bog je uslišio preko sabora arhijereja SPC naše molitve i Gospod je izašao u susret našim molitvama i željama i mi smo za predstojatelja dobili velikog muža, koga smo želeli i izmolili – vladiku Joanikija. I ja vam u svoje lično ime i ime Crkve čestitam“, istakao je patrijarh Porfirije.

„Gledajući sve vas ovde sabrane najradije bih sve vas kao i sve ljude Crne Gore stavio u svoje srce i zaključao. I zajedno sa vama popeo se na Ostrog i prepustio se molitvama svetog Vasilija Ostroškog da on bud taj koji nam dje uputsva kojim putem da idemo. Najradije bi se ćutke skupio u kriptu gde su smeštene kosti pastira opustošene Crne Gore. u kriptu u kojoj se nalazi telo našeg blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, kazao je on.

Patrijarh Porfirije je stigao ispred hrama nešto pre 18 časova, a na skupu su i premijer Zdravko Krivokapić, ministri Milojko Spajić, Jakov Milatović, Mladen Bojanić, Ratko Mitrović, Aleksandar Stijović, te predstavnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Milan Knežević, Slaven Radunović, lider Prave Marko Milačić…

Dočeku Porfirija prisustvuju i predsednik Opštine Budva Marko Carević, predsednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, poslanici Demokrata Dragan Krapović, Momo Koprivica i Vladimir Martinović.

Deo grada preko Morače uoči svečanosti praktično je blokiran zbog kolone vozila koje su pristizale ispred Hrama.

Okupljeni nose zvanične zastave Crne Gore, crkvene zastave, trobojke, zastave Srbije…

Građani koji su Bulevarom Srđana Aleksića i Crnogorskih serdara peške u koloni krenuli ka hramu blokirali su saobraćaj i stvorili gužve krećući se kolovoznom trakom i prolazeći na crveno svetlo, a njih je pratilo vozilo policije koje je bilo na kraju kolone.

Podsetimo, za nedelju je u Cetinjskom manastiru planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, zbog čega su danas organizovani protesti u tom gradu. Policija je koristila suzavac u pokušaju da rastera demonstrante.

Policija je blokirala put Podgorica – Cetinje u Donjoj Gorici, na kružnom toku kod salona automobila „Alliance“. Grupa građana koja je htela da se uputi ka Cetinju je, kako javlja TV Vijesti, nakon rasprave sa policijom odlučila da ostane i blokira vezu između glavnog grada i prestonice a po putu su prosuli šut, kamenje, automobilske gume, kontejner…

Demonstranti su kazali da je cilj da se patrijarh srpski Porfirije i mitropolit Joanikije spreče da danas ili sutra dođu u prestonicu.

BONUS VIDEO: Kolona građana Podgorica – Cetinje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar