Završeni protesti dijaspore za srpsku demokratiju

Svet 08. avg. 202018:50 > 20:5028 komentara
Podeli:
Srbi u dijaspori, protesti, Švajcarska
Foto: Printscreen/Facebook/Democracy 4 Serbia - Switzerland

Grupa Democracy4Serbia organizovala je danas globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji. Protest je organizovan u Amsterdamu, Briselu, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu i Vankuveru.

Ljudi iz dijaspore i širom sveta organizovali su proteste u više od deset gradova širom sveta, koji su kako kažu „objedinili ljude iz dijaspore i prijatelje širom sveta u globalni protest“.

Neke od poruka sa današnjih protesta bile su: „Krušik“, „Doktorati“ i „Respiratori“.

 

Kako su naveli iz grupe Democracy4Serbia, simbol ovih protesta bio je ključ, odnosno oslobađanje Srbije od svakog vida opresije.

Građani su se okupili u Finskoj i Norveškoj.

Protest je organizovan i u Švajcarskoj i Francuskoj.

U Briselu, Beču i Luksemburgu su organizovani virtuelni protesti.

U saopštenju Democracy4Serbia navodi se da se protesi organizuju zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, zatvaranja političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine.

“Očekujemo da Ustavni sud Srbije odluči u skladu sa ustavom Republike Srbije u vezi sa žalbama priloženim ovom sudu, a koje dovode u pitanje legitimnost parlamenta. Apelujemo na međunarodnu pravnu zajednicu da reaguje na niz utvrđenih nepravilnosti u toku izbornog procesa u Srbiji 2020”, navodi se u saopštenju.

Oni traže puštanje na slobodu mirnih demonstranata koji su bespravno uhapšeni i osuđeni, kojima nije omogućeno pravično suđenje i podržavaju zahtev inicijative “Ujedinjeni protiv kovida” za nezavisnom istragom politički motivisanog rukovođenja zvaničnim informacijama Kovid-19 slučajeva od strane Vlade Srbije.

Komentari

Vaš komentar