Dijaspora najavila proteste širom sveta zbog stanja u Srbiji

Politika 05. avg. 202016:17 > 16:2157 komentara
Podeli:
Protest ispred Centralnog zatvora zbog hapsenja
Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa Democracy4Serbia najavila je globalni protest dijaspore za demokratiju, slobodu, ljudska prava i ljudske živote u Srbiji.

Protest, koji će, kako je najavljeno biti održan 8. avgusta 2020. godine, u više od deset gradova širom sveta objediniće „ljude iz dijaspore i prijatelje širom sveta u globalni protest“.

Democracy4Serbia saopštila je da stoji uz nezavisnu lekarsku inicijativu „Ujedinjeni protiv kovida“, a kako navode, protestovaće zbog stalne zloupotrebe vlasti, policijske brutalnosti i upotrebe paralegalnih formacija, upotrebe suzavaca tokom pandemije, zatvaranja političkih zatvorenika, zbog negiranja slobode govora i validnosti izbora održanih 21. juna 2020. godine.

„Očekujemo da Ustavni sud Srbije odluči u skladu sa ustavom Republike Srbije u vezi sa žalbama priloženim ovom sudu, a koje dovode u pitanje legitimnost parlamenta. Apelujemo na međunarodnu pravnu zajednicu da reaguje na niz utvrđenih nepravilnosti u toku izbornog procesa u Srbiji 2020“, navodi se u saopštenju.

Oni traže puštanje na slobodu mirnih demonstranata koji su bespravno uhapšeni i osuđeni, kojima nije omogućeno pravično suđenje i podržavaju zahtev inicijative „Ujedinjeni protiv kovida“ za nezavisnom istragom politički motivisanog rukovođenja zvaničnim informacijama COVID-19 slučajeva od strane Vlade Srbije.

Kako su naveli protesti će biti održani u Amsterdamu, Briselu (online), Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslou, Parizu, Pragu, Vankuveru.

Komentari

Vaš komentar