Peking besan: Tajvan je kineska teritorija, ne mešajte se

Svet 18. apr. 202112:58 > 13:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

"Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine", saopštilo je danas kinesko ministarstvo spoljnih poslova, ističući da su i Tajvan i ostrva Dijaoju kineska teritorija.

Pročitajte još:

Ministarstvo je povodom izjave o Kini, koju su subotu, nakon sastanka u Beloj kući objavili američki predsednik Džozef Bajden i japanski premijer Jošihide Suga, poručilo da Peking ima nesporni suverenitet nad ostrvima u Južnom kineskom moru i njihovim susednim vodama.

“Američko-japanska zajednička izjava je grubo mešanje u unutrašnje stvari Kine i ozbiljno krši osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose. Kina je vrlo nezadovoljna, čvrsto se protivi izjavi i diplomatskim kanalima jasno je izrazila svoj stav SAD i Japanu“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da potez američko-japanskog saveza samo pokazuje nameru da se našteti regionalnom miru i stabilnosti.

U saopštenju se SAD i Japan pozivaju da ozbiljno shvate zabrinutost Kine, pridržavaju se principa jedne Kine i odmah prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i štete kineskim interesima.

U saopštenju se zaključuje da će Kina preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese.

Politika prema Kini bila je centralna tema sastanak Bajdena i Suge, a dvojica lidera su na konferenciji za novinare saopštila da su posebno su diskutovali o uspostavljanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i o „sve snažnijem vojnom pritisku Kine na Tajvan“.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar