Panika zbog omikron soja: 61 putnik iz Afrike u Holandiji pozitivan

Svet 27. nov. 202109:25 > 09:35
Podeli:
Foto: TANJUG/AP Photo/Jerome Delay

Novi, omikron soj koronavirusa registrovan je na jugu Afrike, a juče u toku dana dva aviona su upravo sletela u Holandiju iz ovog regiona. Kako prenosi Gardijan, pozitivna je 61 osoba, a još se ispituje da li inficirani imaju novi, zarazniji soj.

Holandski zdravstveni zvaničnici saopštili su da je nakon leta iz Južne Afrike registrovana 61 osoba pozitivna na koronavirus. Stručnjaci su nastavili da sprovode dalja ispitivanja kako bi otkrili da li pomenuti slučajevi imaju veze sa nedavno registrovanim novim, omikron sojem.

Oko 600 putnika pristiglo je na aerodrom u Amsterdamu u petak iz Južne Afrike, nakon čega su testirani kako bi se utvrdilo da li imaju novi soj koronavirus, piše Gardijan.

Holandski ministar zdravlja Hugo de Jonge potvrdio je informaciju da je 61 osoba pozitivna prilikom testiranja. Nakon novih pozitivnih rezultata, holandske vlasti zabranile su sva putovanja sa juga Afrike.

„Putnici koji su pozitivini na virus biće izolovani. Istražujemo i nadam se da ćemo što je pre moguće saznati da li su zaraženi novim, omikron sojem“, rekao je ministar.

Novinarka Njujork Tajmsa Stefani Nolen, bila je u jednom avionu i rekla da mnogo putnika koji su bili u dva aviona iz Afrike nisu nosili maske, niti poštovali propisane mere.

Ona je saopštila da su putnici bili četiri sata zaglavljeni na aerodromu, dok im nisu uzeti brisevi na koronavirus.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar