Od izbora u Nikšiću je prošlo 40 dana, ali vlasti još nema

Svet 22. apr. 202110:36 > 10:38
Podeli:
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Četrdeset dana nakon lokalnih izbora u Nikšiću, na kojima DPS nije dobio potrebnu većinu za nastavak vršenja vlasti, još nije formirana nova lokalna uprava iako razgovori triju koalicija traju više od mesec dana.

PROČITAJTE JOŠ:

Kadrovska rešenja nove vlasti biće poznata do održavanja konstitutivne sednice Skupštine opštine Nikšić, rečeno je “Vijestima”. Kada će to biti nije izvesno jer zvanični rezultati izbora još nisu objavljeni u “Službenom listu”, a kalkuliše se o 8. maju.

Novu upravu, prema dosadašnjim informacijama, trebalo bi da formiraju tri koalicije: „Za budućnost Nikšića“ – koju predvodi Demokratski front, „Mir je naša nacija“ – na čelu sa Demokratama i „Crno na belo“, koju predvodi Građanski pokret URA.

„Pregovori se odvijaju i idu svojim tokom. Još nije zakazana konstitutivna sednica, a kada bude mi ćemo imati rešenja kako za predsednika Skupštine, tako i za predsednika Opštine, kao i celovit dogovor, da se ne bi ponavljala situacija u drugim opštinama. To što mediji nisu uključeni ne znači da pregovori teku dobro ili loše, već da idu svojom predviđenom dinamikom“, kazao je nosilac liste „Za budućnost Nikšića“, Marko Kovačević.

Ta koalicija je na lokalnim izborima 14. marta dobila 11 odborničkih mandata, „Mir je naša nacija“ deset i jedan „Crno na bijelo-Može Nikšić“.

„Još nismo razgovarali oko mjesta predsednika Opštine, ali ostajemo pri ranije iznetom stavu da to mesto pripada nama, a koaliciji ‘Mir je naša nacija’ mesto predsednika SO. Za sada nema protivljenja tom predlogu, a da li će ga biti kasnije ne znamo“, kazao je Kovačević.

Nosilac liste „Mir je naša nacija“ bio je Momo Koprivica, potpredsednik Demokrata. Njegov kolega, potpredsednik nikšićkog odbora te partije Nemanja Vuković kazao je da je zadovoljan razgovorima i da se svi pridržavaju ranijeg dogovora da „sve drže u tajnosti dok ne dođu do konačnog i sveobuhvatnog dogovora“.

„Očekujemo da će odbornici novog saziva u naredna dva-tri dana dobiti odluku o sazivu konstitutivne sjednice SO. Konstitutivnu sednicu ćemo sigurno dočekati spremni i verujem da ćemo do tada imati dogovor o svim kadrovskim rešenjima koja su neophodna za funkcionisanje vlasti u Nikšiću“, kazao je Vuković i dodao da očekuje da će ona biti zakazana do 8. maja, s obzirom da je 8. aprila Opštinska izborna komisija (OIK) utvrdila konačne rezultate lokalnih izbora.

Potpredsednik nikšićkog odbora URA Goran Šućur kazao je da će više detalja oko formiranja vlasti biće poznato u narednih nekoliko dana.

Miodrag Davidović je na konferenciji za novinare kazao da su krivci za tešku situaciju u Nikšiću, bivša vlast ali i novi pobednici.

„Da je Narodni pokret pobedio mi bismo za ovo vreme zaposlili minimum hiljadu ljudi i sigurno bismo konstituisali vlast ima mesec dana i počeli da radimo na svim projektima koje sam postavio kao našu izbornu platformu. Ovako, čekajmo Vaskrs u gradu gladnih. Vidimo da vlast u Nikšiću još ne može da se konstituiše i da će tu biti velike bitke oko fotelja“, kazao je Davidović.

Izborni rezultati još čekaju objavu u Službenom listu

„Konstitutivna sjednica SO Nikšić će biti sazvana u roku od 15 dana od dana objavljivanja rezultata u Službenom listu Crne Gore. Do danas rezultati nisu objavljeni“, kazao je „Vijestima“ sadašnji predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević.

Predsednik OIK-a Rade Perišić, ranije je kazao da će izveštaj o rezultatima biti objavljen u Službenom listu Crne Gore i proslijeđen službi nikšićke Skupštine opštine koja u roku od 15 dana od datuma objavljivanja zakazuje konstitutivnu sjednicu.

“Na sednici će, shodno Poslovniku o radu Skupštine, biti verifikovan broj odborničkih mandata u skladu sa rezultatima lokalnih izbora”, kazao je tada Perišić.

Shodno zakonskoj proceduri o formiranju vlasti, konstitutivnu sjednicu SO saziva njen dosadašnji predsednik, kojom će predsedavati najstariji odbornik.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar