Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Crnogorske zdravstvene vlasti odlučile su u petak, mesec dana od uvođenja strogih epidemioloških mera, da vrate život u normalu ukidanjem većine mera ograničenja. Od subote, 17. aprila radnje i prodavnice radiće od 7 do 22 sata, dok će rad ugostiteljskih objekata biti od 7 do 23 sata, saopštila je crnogorska ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Ove mere važiće do 23.aprila.

Otvaraju se škole i vrtići i ustanove obrazovanja i kulture, a takođe se ponovo otvaraju fitnes i tržni centri, kao i kladionice.

Radnje i prodavnice radiće od 7 do 22 sata, dok će rad ugostiteljskih objekata biti od 7 do 23 sata.

Na snazi ostaju mera policijskog časa, ali sada od ponoći do 5 ujutro, zabrana kretanja između opština vikendom i obaveza nošenja zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenom.

Stroge epidemiološke mere koje je Crna Gora uvela sredinom marta, a obuhvatile su i policijski čas od 21 do 5 ujutro, zabranu rada škola i vrtića, kretanja između opština i zatvaranje dečjih igrališta i tržnih centara, dale su rezultate. Za mesec dana broj aktivnih slučajeva je prepolovljen pa je u petak u Crnoj Gori bilo oko 3.5 hiljade zaraženih.

Poređenja radi, u prva tri meseca ove godine u proseku je broj obolelih na dnevnom nivou bio veći od 500, što je blizu 0.1 posto populacije te zemlje, i prema tom parametru Crna Gora je bila među vodećim zemljama u svetu.

Vakcinacija u Crnoj Gori je počela 20. februara doniranim vakcinama Sputnik V, koje je Podgorici poslala Srbija, a u međuvremenu je stigla donacija NR Kine od 30 hiljada doza Sinofarm vakcine kao i 24 hiljade doza AstraZeneke koju je Crna Gora dobila kroz program KOVAKS.

Do kraja meseca crnogorske zdravstvene vlasti očekuju još 200 hiljada kineskih vakcina i dolazak novih doza AstraZeneke, a tada će i početi proces masovne vakcinacije.

Do sada je vakcinu primilo nešto preko osam posto stanovništva.

Foto:EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod više od 95 tisuća Crnogoraca ili u 15 posto populacije te zemlje.

U poslednja 24 časa u Crnoj Gori od posledica koronavirusa preminulo je devet osoba, a zabeleženo je 163 novih slučajeva infekcije.

Ukupan broj preminulih povezanih s covid-19 infekcijom u toj zemlji od početka pandemije iznosi 1.421.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar