Nemci skreću udesno, Turci najbrojniji birači Angele Merkel

Svet 12. feb. 202111:36
Podeli:
Foto:EPA/PAUL ZINKEN

Najzadovoljniji nemačkom demokratijom su stranci: Demokratijom je zadovoljno 65 posto stranaca koji žive u Nemačkoj, 58 posto Nemaca čiji je barem jedan roditelj useljenik i tek 50 posto Nemaca bez migrantskog porekla.

Pročitajte još:

Zadužbina „Konrad Adenauer“ sprovela je veliko istraživanje vrednosti i stavova Nemaca sa migrantskim poreklom, i došli do zaključka da su se turski gasterbajteri i njihova deca, koji su decenijama važili za verno biračko telo socijaldemokrata, u poslednje četiri godine okrenuli demohršćanima Angele Merkel. Istovremeno je sve više Nemaca doseljenih 1980-ih iz istočne Europe i bivšeg Sovjetskog saveza okrenulo leđa demohršćanima u korist krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Zaokret u desno

Protekle četiri godine došlo je do vidljivog migrantskog zaokreta u desno. Do sada se verovalo da Nemci turskog porekla glasaju većinom za SPD, stranku levog centra, a useljenici iz Rusije i bivšeg istočnog bloka za CDU/CSU, koaliciju konzervativnog centra.

No između 2015. i 2019. useljenici ruskog porekla (često etnički Nemci) okrenuli su leđa stranci Angele Merkel. Iz Rusije, SSSR-a i bivših zemalja istočnog bloka od 1980ih su se doseljavali etnički Nemci, a posle i Rusi. Među Nemcima iz bivšeg istočnog bloka procenat birača AfD-a skočio je sa tri na 16 posto od 2015. do 2019. godine. Istovremeno je među ruskim imigrantima broj birača AfD-a skočio sa dva na 29 posto. Krajnje desni AfD, koji u Nemačkoj osvaja oko 10 posto, poznat je po tome da gaji bliske veze s Moskvom.

Još 2015. za demohrišćane Angele Merkel bilo je 56 posto useljenika ruskog porekla, a 2019. godine, kad su održani posljednji parlamentarni izbori, za CDU/CSU bilo je tek njih 29 posto. Istovremeno je podrška demohršćanima među migrantima turskog porekla porasla sa 17 na 53 posto. Poljaci većinom glasaju za demohršćane, a tek neznatna manjina sklona je AfD-u.

Među strancima je 2019. i dalje bio najpopularniji SPD, mada su doživeli pad migrantskih glasova sa 41 na 26 posto. Većina useljenika se, po tom istraživanju, okrenula CDU-u (rast sa 34 na 39 posto). Stranci su pritom, uprkos velikom padu podrške, ostali najsnažnija grupa birača SPD-a, dok su među onima koji podržavaju CDU-a primat preuzeli Nemci s migrantskim poreklom. Među onima koji bi glasali za Zelene, stranku u usponu, najviše je Nemaca bez migrantskog porekla: 29 posto, ali Zelenima bi dalo glas i 23 odnosno 24 posto Nemaca migrantskog porekla i stranaca.

Foto:EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Zadovoljni Nemačkom

Istraživanje na velikom uzorku pokazalo je da je većina migranata zadovoljna nemačkim političkim sistemom: Čak 72 posto stranaca smatra da je politički sistem u Nemačkoj bolji nego u zemlji iz koje dolaze, samo 5 posto ih misli da je bolje u njihovoj matičnoj zemlji.

Procenjuje se da među 83,2 miliona Nemaca živi 2,7 miliona Turaka i turskih Kurda. Za razliku od kolonijalnih migracija u Francuskoj i Britaniji, većina nemačkih muslimana stigla je organizovano kao gastarbajteri iz tada sekularne Ataturkove Turske 1960ih i 1970ih.
Drugu veliku grupu useljenika čini oko 3,5 miliona Rusa i Nemaca doseljenih od 1980ih godina iz zemalja nekadašnjeg istočnog bloka, a njima treba dodati noviju imigraciju s više od 2 miliona Poljaka i gotovo milioun Rumuna.

Eurostat navodi da je u Nemačkoj u januaru 2019. živelo 10 miliona stranaca, ili 12,2 posto stanovništva. Od toga su 4,3 miliona iz neke od članica EU. Udeo Nemaca sa migrantskim poreklom (koji su rođeni van Nemačke ili im je jedan roditelj rođen ivan Nemačke) dosegao je 2019. godine 21 milion. Više od pola rođeno ih je u Nemačkoj. Njih 65 posto evropskog je porekla, najviše iz Turske (13 posto), potom iz Rusije i Poljske.

Iz sveta i regiona čitajte:

Zaštita vera od uvrede

Sloboda izražavanja i uverenja jednako je važna svim grupama, međutim, čak 60 posto muslimana smatra da država treba bolje da štiti vere od uvrede. To zahteva 32 posto Nemaca s migrantskim poreklom i 40 posto stranaca. Među Nemcima bez migrantskog porekla tako misli samo 14 posto. Muslimani nisu jedini: 18 posto katolika i 15 posto protestanata želi da vera bude bolje zaštićena.

Najviše sklonosti autoritarnosti pokazali su građani ruskog porekla. Na pitanje postoje li sukobi u demokratskom društvu koji se moraju rešavati nasiljem, potvrdno je odgovorilo samo 14 posto Nemaca migrantskog porekla, 17 posto stranaca i 8 posto Nemaca bez migrantskih korena.

Na pitanje o važnosti jednakih prava za žene i muškarce, jedva da je bilo razlika između ispitanih grupa, prenosi berlinski Tagešpigel. Njih od 78 do 83 posto smatra da je jako važno da žene i muškarci imaju jednaka prava. Da žene moraju imati ista prava na školovanje, misli 76 posto Nemaca bez migrantskog porekla, 84 posto stranaca i najviše, 87 posto, Nemaca sa migrantskim korenima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar