Nemačka preuzima inicijativu u BiH

Svet 25. jan. 202119:55
Podeli:
Foto: EPA/OLIVIER HOSLET

Kandidaturom bivšeg ministra Kristijana Šmita za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Nemačka preuzima „inicijativu da se zemlja ponovo pojačano dovede na međunarodnu političku agendu“, piše bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling u tekstu za Dojče vele.

Nemačka vlada, navodi se u tekstu, ima veliki interes za razvoj BiH i podržava perspektivu članstva zemlje u EU“. Kancelarija visokog predstavnika (OHR) neće biti ukinuta jer je ona važna za dalje funkcionisanje države.

„Ona će opstati kako bi osigurala civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Postoji mnogo toga što se mora uraditi kako bi se podržala tranzicija BiH ka demokratiji i njenom putu ka EU“, piše Švarc Šiling.

Da je mislila da sve treba da ostane po starom, Nemačka ne bi ni pokretala ovu inicijativu.

„Iza kandidature Šmita se ne krije, kako su neki zlonamerno tvrdili, nekakav jednostrani postupak niti je ona usledila u tajnom dogovoru sa Rusijom, nego u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Veća za sprovođenje mira“, ocenjuje Švarc Šiling.

Kada je reč o promeni Ustava BiH, on smatra da se Ustav BiH mora promeniti, ako kaže žele da „iz slepe ulice izvuku nefunkcionalnu državu“.

Ovde se, naglašava, međunarodna zajednica mora jače angažovati i dati podršku OHR-u i njegovom šefu.

„Kao primer uvek navodim zakon protiv negiranja genocida i glorifikacije ratnih zločina. Niko, ko ima barem malo empatije, ne može imati ništa protiv takvog zakona, ali ga parlamentarci u BiH uprkos tome ne uspevaju usvojiti“.

U svojoj novoj knjizi „Prokockani mir u BiH“, naveo je, „vrlo često sam pisao o jednom jako važnom trenutku u istoriji: kada se naime u jednom političkom trenutku susretnu pozitivne, snažne ličnosti, onda može doći do velikih promena. To da je svet sada dočekao novog predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji … uvek bio na pravoj strani, ne bi trebalo ni u BiH da ostane bez značaja“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar