Ne, Talibani nisu obesili čoveka za američki helikopter „Crni soko“

Svet 01. sep. 202112:02 > 12:23
Podeli:
Foto: Twitter

Na društvenim mrežama i medijima munjevito se proširo video koji prikazuje američki helikopter u Avganistanu s kojeg visi čovek, a koji navodno voze talibani.

Pročitajte još:

Na osnovu snimka prvobitno nije da se zaključi da li je čovek vezan za uže ili je obešen, odnosno da li je mrtav ili živ.

Ted Kruz: Talibani vešaju čoveka s američkog helikoptera, to je nezamislivo

Mnogi protivnici američkog predsednika Džoa Bajdena, uključujući američkog republikanskog senatora Teda Kruza, na društvenim su mrežama tvrdili da su talibani iskoristili američki helikopter kako bi obesili čoveka.

„Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena. Talibani vešaju čoveka s američkog helikoptera Crni Soko. Tragično. Nezamislivo“, napisao je Kruz.

„Ovo je apsolutno sranje, videti talibane kako lete američkim helikopterima , vešajući ljude za vrat! Ovo američkom predsedniku nikada neće biti oprošteno!“ komentarisao je britanski ratni veteran koji je bio u Iraku i Avganistanu i koji je dobitnik odličja Ajron Kros, Trevor Kolt, uz skrinšotove na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obešena iz helikoptera.

Ispostavilo se da ova teorija nije tačna.

Video jeste stvaran, ali ne prikazuje obešenu osobu

Naime, ispostavilo se da video jeste realan (iako nije jasno kad je snimljen), ali ne prikazuje obešenu osobu, nego osobu koja visi s helikoptera u pojasu za penjače. Konkretno, na kasnije objavljenim fotografijama vidi se kako osoba koja visi s helikoptera maše ljudima okupljenima na tlu, što jasno dokazuje da je osoba živa.

Video je prvo objavila stranica Taliban Tajms, koja se predstavlja kao službena stranica Islamskog Emirata Avganistana, kako su talibani nazvali ovu državu nakon što su je osvojili.

Američka stranica za proveru činjenica „Snupes“ je iz videa izvukla nekoliko skrinšotova koji dokazuju da osoba nije obešena, nego maše ljudima okupljenima na zemlji.

Bilal Sarvari, slobodni avganistanski novinar, na Tviteru je objavio da snimak prikazuje helikopter kojim upravlja pilot kojeg su obučili SAD i Ujedinjeni Arapski Emirati, dok s helikoptera u pojasu visi talibanski vojnik s talibanskom zastavom.

BONUS VIDEO: Poslednji Amerikanac napustio Kabul

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar