Na tri odredišta možete na odmor kao nekad, bez ograničenja

Svet 06. jul. 202122:49 > 23:08
Podeli:
Foto: Shutterstock/Kameleon 360

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svetu ima 29 odsto odredišta, većinom male države u regiji Azije i Tihog okeana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta – Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svetske turističke organizacije - UNWTO, javlja Hina.

Novo izdanje UNWTO-ovog ‘pandemijskog’ izveštaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula i pokazuju da je od 1. jula 2021. među 29 odsto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina zatvorena još od maja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 odsto svih odredišta u svetu je delimično zatvoreno, a 36 odsto ih traži negativan rezultat testa na virus korona po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtevom za karantinom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 odsto odredišta u svetu uvelo je i posebna ograničenja za posetioce iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obveznog karantina.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine vakcinacije i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope vakcinisanja i gde mogu sarađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u šengenskom području EU-a, u boljem položaju za polagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rešenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinacije, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo da dovede do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom idućih sedmica i meseci.

Evropa s najmanje zatvorenih odredišta

Među svetskim regijama, po podacima iz izveštaja UNWTO-a, Evropa je od 1. juna bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 odsto, za razliku od regije Azije i Tihog okeana gde je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 odsto svih odredišta.

Po podacima UNWTO-a, u severnoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 odsto odredišta, u Africi 19 odsto, a na Bliskom Istoku 31 odsto.

To, po oceni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje ‘prigušivati’ pokretanje globalnog turizma, a dok i vlade savetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.

BONUS VIDEO: Andrićevi znakovi u Beogradu

Komentari

Vaš komentar