Ministri koji imaju dvojno državljanstvo – gube crnogorsko

Svet 30. apr. 202118:16
Podeli:
Sergej Sekulović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

Ministarstvo unutrašnjih poslova nema podatak da li pojedini ministri imaju dvojno državljanstvo. Ukoliko MUP bude imao uvid u dokaz da neki ministri u Vladi Crne Gore imaju dvojno državljanstvo, isti će biti tretirani kao ostali građani, odnosno za njih će se po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, saopštili su Novoj M iz resora na čijem čelu se nalazi ministar Sergej Sekulović.

Takav stav ministarstva pozdravili su iz građanske inicijative “21. maj”, koji su ranije najavili pokretanje inicijative za oduzimanje državljanstva ministrima Vladimiru Leposaviću, Milojku Spajiću, te ministarki Vesni Bratić, koja je dobila počasno državljanstvo za vreme prethodne vlasti.

“Međutim, mislim da je to samo fraza u slučaju MUP-a, imajući u vidu njihove politikantske i političke izjave, posebno ministra, koji je u prethodnom periodu dokazao da mu principijelnost nije baš odlika”, kazao je za Novu M izvršni koordinator Građanske inicijative “21.maj” i politički analitičar CdM-a Ljubo Filipović.

“Ono čega se naša inicijative tiče, upravo su ministri, ali ne samo zbog činjenice da su u posedu dva državljanstva, već i zbog člana zakona, koji se tiče ponašanja određenih ličnosti, koje imaju dva državljanstva, a koji svojim ponašanjem štete i škode nacionalnim interesima. Mislim da je to u slučaju i gospodina Spajića i gospodina Leposavića, kao i Vesne Bratić, više nego vidljivo, da oni svojim politikama štete ugledu Crne Gore”, poručio je Filipović.

Podsetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova počelo je proveru za osam hiljada građana koji se nalaze u biračkom spisku Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, zbog pretpostavke da pored crnogorskog imaju i državljanstvo druge države.

Iz MUP-a su kazali da je izvršena provera za ukupno 2.703 osobe, od čega će za 2.108 biti pokrenuti postupci za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, dok je za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar