Crna Gora, pasoš, crnogorski pasoš
Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da će za 2.108 osoba po službenoj dužnosti za nekoliko dana pokrenuti postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, pišu podgoričke "Vijesti".

POGLEDAJTE JOŠ:

MUP će 2.108 osoba upoznati sa činjenicom da su dobrovoljno stekli državljanstvo druge države i biće im omogućeno da se davanjem izjave na zapisnik izjasne koje državljanstvo žele da zadrže.

Saopštili su da je, od osam hiljada građana, koji se nalaze u biračkom spisku Herceg Novog, Nikšića i Crne Gore, za sada obuhvaćenih postupkom provjere MUP-a, zbog pretpostavke da pored državljanstva Crne Gore, imaju i državljanstvo druge države, za 595 osoba utvrđeno da u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu imaju dvojno državljanstvo. Za ta lica, samim tim, neće biti pokrenut postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona, navode iz ministarstva.

Ističu da osobe koje su dobrovoljno stekle državljanstvo druge države pre 3. juna 2006. godine, imaju pravo na dvojno državljanstvo, što se dokazuje uvidom u Uverenje o državljanstvu, Izvodom iz matične knjige rođenih sa konstatacijom o datumu upisa u državljanstvo druge države ili Rešenjem o prijemu u državljanstvo druge države.

„Ovim se proces provere ne završava, jer još traju provere za preostali broj građana. Takođe, otvoreni smo za saradnju sa NVO sektorom po pitanju provere Centralnog registra stanovništva u skladu sa dinamikom, koju bismo zajednički dogovorili“, naglasili su iz MUP-a.

MUP je, u sklopu aktivnosti za stvaranje pretpostavki za uređenje registara prebivališta, uvidom u raspoloživu evidenciju utvrdio da više od 16 hiljada osoba posle 2008. godine nije vadilo ličnu kartu, a nalaze se u biračkom spisku, kao i da je za oko 50 hiljada građana lična karta istekla, prenose „Vijesti“.

„Građane sa takvim statusom pozivamo da podnesu zahtev za izdavanje ili zamenu lične karte, ili će u suprotnom biti pokrenut prekršajni postupak, shodno Zakonu o ličnoj karti. Uvažavajući ljudska prava i slobode, već su preduzete aktivnosti kako bi se građani putem poziva upoznali sa potrebom izdavanje ili zamene lične karte“, zaključuje se u saopštenju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar