Lažirala rak, uzela 45.000 pomoći pa ih potrošila na kockanje i luksuzan život

Svet 28. jun 202212:19
Podeli:
Nikol Elkabas Foto: Gareth Fuller / PA Images / Profimedia

Nikol Elkabas (44), prevarila je na stotine ljudi da doniraju više od 45.000 funti za njeno lečenje, pretvarajući se da ima rak. Novac koji je dobila na prevaru koristila je za putovanja, na kockanje, šoping, odlazak u restorane...

Elkabas, iz Kenta, tvrdila je da ima rak, pa je na GoFundMe stranici prikupila oko 45.000 funti (oko 52.000 evra) za navodno lečenje u Španiji. Međutim, lekari su joj danima pre nego što je počela da prikuplja sredstva rekli da je zdrava.

Pošto nema finansijsku imovinu ili mogućnost da vrati novac svojim žrtvama kojih je bilo oko 700, naređeno joj je da plati samo pet funti u narednih 28 dana, prenosi Dejli mejl. Istražitelji su od tada ispitali njene račune i izračunali da je skupila ukupno oko 417.600 funti.

Njene potrošačke navike su uključivale kockanje, a samo u 2018. godini je potrošila oko 70.000 evra na to. Tu svoju naviku je nazivala "preterenom, nestalnom i ekstremnom".

Bivša modna konsultantkinja u Herodsu je izjavila da nije kriva na suđenju u novembru 2020. godine, tvrdeći da je iskreno verovala da ima rak. Osuđena je prošle godine na dve godine i devet meseci zatvora, a sudija je rekao da je njena odluka bila "čista fantazija i namerna prevara", koja je korišćena za finansiranje njenih navika kockanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Njene laži su uključivale priče o velikoj operaciji, šest meseci ciklusa hemoterapije i čudotvornom leku.

Uhvaćena je tak nakon što je njen onkolog otkrio njenu stranicu za prikupljanje sredstava na kojoj je tražila donacije, a koju je naizgled postavila njena majka Dolores - nekoliko dana nakon što ju je pregledao.

Na njenoj stranici pod naslovom "Nikol je potrebna vaša pomoć za lečenje", prikazana je fotografija snimljena posle operacije žučne kese mesecima ranije. Lečenje u Španiji je opisala kao "jedini način da se spasi".

Lekar Džordž Tsavelas je na suđenju prošle godine rekao da nije našao "nikakav malignintet" i da su oba jajnika "izgledala normalno" nakon operacije u januaru 2018. godine. Policija je nakon otkrivanja stranice GoFundMe, kontaktirala kliniku u Barseloni, gde je Nikol navodno tvrdila da boravi. Iz klinike su rekli da nikada nisu čuli za nju, a utvrđeno je i da lekar koji je navodno leči ne postoji.

BONUS VIDEO: Kako do više novca za lečenje retkih bolesti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar