Pucnjava u Oslu Foto:Tanjug/Terje Pedersen/NTB Scanpix via AP

Norveška obaveštajna služba PST saopštila je da je 42-godišnji muškarac koji je jutros u Oslu ubio dve i ranio još 21 osobu, prema prvim informacijama, radikalni islamista koji ima istoriju mentalnih bolesti, od ranije poznat policiji, prenosi Rojters.

Osumnjičeni muškarac uhapšen je na licu mesta i optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i terorizma, naveo je tužilac Kristijan Hatlo.

Saopštio je da je reč o norveškom državljaninu poreklom iz Irana koji je od ranije „poznat policiji“, ali je do sada kažnjavan samo zbog lakših krivičnih dela.

Osumnjičeni je bio naoružan sa dva oružja, saopštila je policija, ali nije rečeno koje je oružje koristio zbog istrage koja je u toku, piše CNN.

Podsetimo, policija je jutros u 01.19 sati dobila više dojava o pucnjavi u centru glavnog grada Norveške, u noćnom klubu i obližnjim ulicama, a po dolasku na lice mesta napadač je brzo savladan i uhapšen.

Dve osobe su ubijene, a više od 20 je ranjeno na više lokacija – u klubu „London pab“, u još jednom klubu u njegovoj blizini, kao i u okolnim uličicama.

„London pab“ je popularan gej bar i noćni klub u centru Osla, u kome je za danas bila planirana Parada ponosa, ali je događaj u norveškoj prestonici otkazan.

Saučešće porodicama žrtava izrazio je i norveški premijer Jonas Gar, nazvavši pucnjavu „surovim i duboko šokantnim napadom na nevine ljude“.

„Saosećam sa žrtvama i njihovim porodicama.Još ne znamo šta stoji iza ovog strašnog čina, ali kvir zajednici koja je sada u strahu i u žalosti želim da kažem da smo svi uz vas“, napisao je Store na Fejsbuku.

***

BONUS VIDEO: Pucnjava u Filadelfiji


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare