Kučan: BiH se raspada iznutra, a može se „raspasti izvana“

Svet 08. maj. 202120:16
Podeli:
Milan Kučan
Milan Kučan Foto: Jure Makovec / AFP / Profimedia

Nije realno da se Slovenija, tokom svog predsedavanja Veće Evropske unije, u drugoj polovini ove godine, pred EU predstavi kao aktivni faktor u regionu Zapadnog Balkana, smatra bivši slovenski predsednik Milan Kučan. "Ako se ništa ne učini da se zaustavi unutrašnji raspad države, može da se dogodi i da dođe do raspada izvana", kazao je Kučan i dodao da je najglasniji zagovornik raspada BiH "vođa Srba i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali da ni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH nisu solidni".

On je, u intervjuu za današnje izdanje ljubljanskog „Dela“ rekao da mu se čini da je ambicija sadašnje slovenačke vlade da ponudi neku „svežu ideju“ za približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Rekao je da se to čini privlačno, ali je nerealno, dodavši da se Slovenija od tog prostora godinama udaljavala i diplomatski ga zanemarivala pa se sada teško može predstaviti kao uticajan regionalni faktor.

“Posebno zato jer nam upletene države u regionu to ne priznaju“, dodao je on.

Kao primer gde se Sloveniji priznaje uticaj spomenuo je samo Severnu Makedoniju, gde je slovenačka politika bila „prilično aktivna“.

“Ni Kosovo nas ne vidi kao faktor u regionu, pa se teško možemo postaviti u ulogu nekoga ko razume te procese, nekoga ko ima rešenja, kad smo se godinama pretvarali da nas ne zanima taj prostor“, kazao je Kučan.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, povodom nedavnih polemika u vezi s non pejperom u kome se razmišlja o prekrajanju granica na Balkanu i podeli BiH duž etničkih linija, Kučan se prisetio situacije od pre desetak godina. On je tada, kao izaslanik premijera Boruta Pahora, analizirao stanje u BiH i sam o tome sastavio jednu vrstu neformalnog dokumenta na nekoliko stranica, te ga predao tadašnjem predsedniku Evropskog veća Hermanu van Rompuju.

„Dobio sam osećaj da ga ta analiza na desetak stranica nije zanimala ili da je nije ni pročitao. Kazao mi je, rečeno pojednostavljeno, da je pažnja Evropske unije – sve dok nema rata – usmerena na Srbiju, da Srbiju treba što pre osposobiti i primiti u EU, kako bi ona kao regionalna sila na Balkanu preuzela odgovornost za pacifikaciju Balkana“, kazao je Kučan.

On kaže da je Van Rompuja tom prilikom upozorio da je opasno da se na Balkanu govori o regionalnim silama jer to vodi prema ratu. Kučan, takođe, kaže da je analiza koju je tada predao Van Rompuju sadržavala „grube činjenice“ o stanju u Bosni i Hercegovini i to da ona nakon Dejtonskog sporazuma „propada“.

„Ne samo da ne funkcioniše, nego da se raspada iznutra“, naveo je Kučan, dodavši da stanje ni sada nije bolje.

Ako se u 30 godina ništa ne dogodi i stvari ostaju na statusu quo, to znači da je stanje sve gore, a podele sve veće, naveo je on u intervjuu.

„Ako se ništa ne učini da se zaustavi unutrašnji raspad države, može da se dogodi i da dođe do raspada izvana“, kazao je Kučan i dodao da je najglasniji zagovornik raspada BiH „vođa Srba i predsedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali da ni odnosi Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH nisu solidni“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar