Šta ti se desi kada u Kini govoriš istinu o koroni

Svet 28. dec. 202011:30 > 11:32
Podeli:
Foto: Pritnscreen/YouTube/South China Morning Post

Kineski sud osudio je danas na četiri godine zatvora kinesku novinarku koja je više od pola godine provela u pritvoru zbog izveštavanja o epidemiji koronavirusa u Viuhanu. Aktivistkinja, novinarka i bivši advokat Žang Žan uhapšena je zbog "izazivanja sukoba i problema".

Pročitajte još:

Optužba o „izazivanju problema“ često se koristi protiv disidenata, aktivista i novinara, a Žanova – koja je štrajkovala glađu u zatvoru, je osuđena na zatvorsku kaznu zbog širenja lažnih informacija preko svog vloga i bloga o Vuhanu, ali i kroz razgovore sa stranim medijima.

Njen advokat Žang Keke rekao je da će se žaliti na presudu. „Žang veruje da je progone zbog ostvarivanja prava na slobodu govora“, rekao je on.
Advokat je ispričao da se Žang pojavila na saslušanju u invalidskim kolicima i pojasnio da njegovu klijentkinju drže vezanu 24 časa i hrane je preko cevčice nakon što je pokušala da štrajkuje glađu. Keke je naveo i da je njegova klijentkinja izgubila 15 do 20 kilograma u zatvoru i da joj je kosa ošišana na kratko.

„Psihički je izmoždena i svaki dan je borba“, rekao je on.

Žang je demantovala sve optužbe i tvrdi da su njeni izveštaji o epidemiji i reagovanju vlasti priče iz prve ruke sa lokalcima.

Žang, koja je stigla u Vuhan 1. februara iz svoje kuće u Šangaju, je prva osoba kojoj je suđeno zbog toga što je, kao i nekolicina ljudi koji su postavljali snimke iz prepunih bolnica i praznih ulica, dokazivala da je epidemija u Vuhanu mnogo gora od stanja koje je zvanična Kina prikazivala.

Njeni kratki video klipovi na „Jutjubu“ prikazuju intervjue sa stanovnicima, komentare, kao i snimke krematorijuma, železničke stanice, bolnica i Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Iz sveta i regiona čitajte:

Žangova je i 2018. i 2019. hapšena i zatvarana zbog kritikovanja kineskih vlasti i podrške aktivistima u Honkongu. Ona je jedna od nekoliko kineskih novinara koji su ove godine uhapšeni jer su putovali u Vuhan i odatle izveštavali o izbijanju epidemije i reakciji vlasti

Čen Kuiši, bivši advokat koji je postao novinar uhapšen je u januaru. Li Zehua koji je izveštavao o Čenovom nestanku i sam je nestao početkom februara i pušten je na slobodu u aprilu. Stanovnik Vuhana Fang Bin koji je na društvene mreže postavio snimke preplavljenih bolnica takođe je nestao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar