Italija vri: Sude najkrvoločnijoj mafiji, a vlada se ljulja

Svet 14. jan. 202122:51 > 23:23
Podeli:
Foto:Alberto Pizzoli/REUTERS/Yara Nardi/REUTERS; EPA-EFE/Matteo Corner

Koronavirus, raspad vladajuće koalicije i istorijsko suđenje Ndrangeti - retki su oni koji bi mogli da kažu da je život u Italiji ovih dana dosadan...

Pročitajte još:

Notorna politička nestabilnost u Italiji ponovo je pomolila svoju glavu kada je bivši italijanski premijer Mateo Renci rekao je da će se ministri njegove stranke Italia Viva povući iz kabineta, što bi ostavilo koalicionu vladu bez većine u parlamentu.

Rencijev politički gambit sada je stavio njegovog arherivala, premijera Đuzepea Kontea u nezgodnu situaciju, a kod Italijana koje generalno ne zanimaju sukobi i mahinacije političara izazvao strahovanja da bi raspad vlade mogao da dodatno oteža borbu protiv koronavirusa i povratak u neku vrstu „normale“.

Renci je na večernjoj konferenciji za novinare najavio ostavke ministara Tereze Belanove, Elene Boneti i sekretara Ivana Scalfarota. “Prolazimo kroz veliku političku krizu, suočeni smo sa opasnostima povezanim sa pandemijom. Naša je odgovornost da rešimo ove probleme, a ne da ih sakrijemo”, rekao je Renci.

Foto:Alberto Pizzoli/Pool via REUTERS

„Greška koju će svi plaćati“

Renci je momentalno kritikovan da je neodgovoran jer izaziva krizu vlade dok se ona bori da zaustavi širenje virusa, vakciniše Italijane i sprečava dalje propadanje ekonomije. „To je teška greška nekolicine koju ćemo svi plaćati“, rekla je Andrea Orlando, bivša Rencijeva saveznica iz redova demokrata.

Konte bi prepakivanjem kabineta možda i mogao da zadrži većinu, ali bez podrške Rencija to će ići prilično teško. Konte isto tako može i da podnese ostavku i tako izazove kolaps vlade usred najgore nacionalne krize sa kojom je Italija suočena od Drugog svetskog rata.

Italijanski predsednik bi onda mogao da zatraži od nekoga sa dovoljno podrške – možda i samog Kontea – da formira novu vladu koja bi bila odobrena u parlament. A ako takva vlada ne bude moguća, izbori u potencijalno smrtonosnim uslovima su neminovnost.

„Orkestar svira dok Titanik tone“

U trenutku kada Italija muku muči sa velikim brojem zaraženih i umrlih od koronavirusa, mnogi su zgranuti Rencijevom odlukom.

„Orkestar svira dok Titanik tone“, rekaonje Masimo Gali, direktor odeljenja za infektivne bolesti u bolnici Luiđi Sako u Milanu. „Postoji šansa da ćemo sledeće nedelje ponovo imati prepune bolnice“, rekao je on.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što je italijansko ministarstvo zdravlja objavilo nacrt novog plana za pandemiju koji je otkrio da će medicinarima biti dozvoljeno da biraju koji će pacijenti dobiti negu koja spasava život.

Foto:EPA-EFE/Matteo Corner

Lekari biraju dok korona ubija

Nacrt kopije plana pandemije za 2021-23. godinu predviđa da, iako su zdravstveni radnici u obavezi da pružaju najbolju i najprikladniju negu pacijentima, postoje okolnosti zbog kojih je neophodno odrediti koga treba da pokušaju da spase.

Strana 25 plana glasi: „Disbalans između potreba i raspoloživih resursa može uslediti usvajanjem kriterijuma za trijažu u pristupu terapiji”, pa se stoga „mogu dodeliti oskudni resursi kako bi se pružio neophodan preferencijalni tretman onim pacijentima za koje je najverovatnije da će imati koristi”.

Dok se javnost oporavlja od šokantnog plana lekara, stižu nove loše vesti – restrikcije i produženje vanrednog stanja do kraja aprila a možda i do 31. jula ali i neslavni rekord među zapadnim zemljama.

Sa 507 preminulih pacijenata od kovida 19 u sredu, Italija je premašila broj od 80.000 ukupnog broja ljudi koji su izgubili borbu sa virusom od početka pandemije. U momentu kada se kriva zaraze ne spušta i nema znakova poboljšanja, Italija drži crni rekord među zapadnim zemljama.
Stopa smrtnosti od kovida tj. odnos između obolelih i preminulih od koronavirusa u Italiji je među najgorima na svetu te ovu zemlju plasira na treće mesto posle Meksika (4,35%) i Perua (3,70%) sa 3,47%. Na ovaj način Italija se plasirala na tragično prvo mesto po stopi smrtnosti među zapadnim zemljama, piše RTS.

Tajne Ndrangete

U međuvremenu, dok se italijanska vlada raspada a zdravstveni sistem puca, Italija je pokrenula sudski proces decenije – suđenje članovima najtajanstvenije mafije na svetu – Ndrangete.

Ovim mamutskim suđenjem desetinama mafijaša, italijansko pravosuđe želi da učini veliki korak u borbi protiv mafije a u tome im pomaže jedan bivši mafijaš – Luiđi Bonaventura. Za tradicionalno blisko povezanu Ndrangetu u koju je gotovo nemoguće ući, njegovo svedočenje biće žestok udarac.

Foto:REUTERS/Yara Nardi

Deca vojnici

Bonaventura je pre 13 godina napustio svoju kriminalnu porodicu i od tada je pomogao da stotine mafijaša završe iza rešetaka. Zato mu je život u opasnosti, piše Dojče vele.

U Lamezia Termeu, gradu u regionu Kalabrija na jugu Italije, u iduće dve godine bi stotine optuženika trebalo da budu izvedene pred sud. Među njima su advokati, političari, preduzetnici. Mafijaši i njihovi pomagači. Bonaventura poznaje mnoge od njih iz vremena kad je i sam bio mafijaš i na suđenju će se pojaviti kao svedok.

Bonaventurin životni put je od početka bio određen. Ko se rodi u porodici koja pripada Ndrangeti od njega se očekuje da nastavi tu tradiciju. Njegov deda Luiđi Vrena svojevremeno je bio jedan od glavnih mafijaških bosova, a Bonaventurin otac je od svog sina „pravio vojnika“, priča Bonaventura.

Kao dete je učio da puca iz vatrenog oružja, da podnosi bol i ubija životinje, kako bi se navikao na nasilje. Oružje je za njega zamenilo igračke. „Nemaš detinjstvo“, rekao je on.

Kao mladića porodica ga je slala u druge krajeve Italije da nauči tamošnje običaje i dijalekte. Bio je spavač, kako kaže, kakve danas poznajemo u vezi s terorističkom organizacijom Islamskom državom.

Tokom 1990-ih porodica ga je pozvala da se vrati kući. U Kalabriji je izbio rat između klanova Ndrangete. Vojnik Luiđi Bonaventura je postao aktivan – kao ucenjivač, krijumčar droge i ubica. Bonaventura otvoreno govori o tom vremenu, ali važne su mu okolnosti. Naglašava da nikad nije ubio nevine ljude, da se vodio rat. U jednom konkretnom slučaju se, kaže, osvetio neprijateljskom klanu za ubistvo jednog deteta iz njegove porodice.

Zbog tih jakih porodičnih veza je, između ostalog, borba protiv Ndrangete tako teška. Retki se usude da napuste mafijašku organizaciju i usprotive se sopstvenoj porodici. Ali, Bonaventura se pre 13 godina, nakon rođenja drugog deteta, odlučio na taj korak uz podršku svoje supruge. Od tada je pravosudnim organima pomogao da uhapse stotine kriminalnih pripadnika Ndrangete.

Zbog zločina koje je sam počinio proveo je deset godina u zatvoru. Nakon toga je kao svoju životnu zadaću uzeo razjašnjavanje zločina Ndrangete. Sa suprugom je osnovao udruženje koja se zalaže za zaštitu informanata. On želi da druge ohrabri da učine isto što i on te podstiče državu da se bolje brine za one ljude koji napuste mafiju.

Iz sveta i regiona čitajte:

Mafijaši 2.0.

Njegova generacija Ndrangete je svoje uglavnom odradila. Danas mafijaški bosovi više ne odgajaju decu da postanu ubice nego investiraju u obrazovanje.

„Oni bi trebalo da postanu privredni kriminalci – bankari i advokati“, kaže Bonaventura. On se nada da će suđenje doprineti razotkrivanju tih struktura.

„Ja sam izgubio snove i energiju jer nisam verovao u kraj Ndrangete. Ali, s ovim suđenjem i radom državnih tužilaca možda se nešto može promeniti“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar