Brza traka za putovanja: Grčka uvodi sertifikat o vakcini

Svet 25. jan. 202109:52
Podeli:
Foto: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS

Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je Evropsku uniju da uvede digitalne sertifikate o vakcinaciji kako bi olakšala putovanja unutar bloka i pomogla turističku industriju katastrofalno pogođenu pandemijom koronavirusa.

Pročitajte još:

Lokalni mediji prenose da je Grčka počela da izdaje digitalne sertifikate o vakcinaciji za svoje građane koji prime vakcinu protiv korone, pomoću kojih mogu da se kreću bez restrikcija između regiona, a očekuje se da će iste pogodnosti imati i putnici koji sa sličnom potvrdom uđu u zemlju.

Micotakis je ponovo pozvao EU da uvede sličan sertifikat unutar cele Unije i tako pojednostavi putovanje po bloku. On je naglasio da je ideja iza sertifikata da se stvori „brza traka“ koja će olakšati putovanja vakcinisanim Evropljanima i neće ih deliti u dve kategorije.

„Kroz širu upotrebu dogovorenog i standardizovanog digitalnog sertifikata o vakcinaciji ponovo možemo da se otvorimo, oživimo turizam i omogućimo našim građanima da se kreću slobodno i bez restrikcija iz zemlje u zemlju“, rekao je on.

„LJudi će sa pravom pitati da li će to dovesti do ograničavanja kretanja? Ne, neće. Ne treba mešati sertifikat o vakcinaciji sa pasošem. Naš cilj nije da podelimo Evropljane u dve kategorije – one koji su vakcinisani i oni koji nisu. Umesto toga, želimo da stvorimo brzu traku za one koji imaju ditigalno standardizovani sertifikat“, rekao je on.

Micotakis je naveo i da onima koji žele da putuju ali se nisu vakcinisati treba to omogućiti uz poštovanje određenih pravila poput PCR testiranja pre putovanja, brzih testova po dolasku i karantina tamo gde bude potrebno.

Grčki premijer je ovaj plan predstavio na virtuelnom sastanku EU lidera prošle sedmice, ali je donošenje te odluke ipak odloženo za naredne sastanke kada se bude znalo više o efikasnosti vakcina i o tome da le će one sprečavati prenošenje virusa.

Grčka je započela vakcinaciju Fajzerovom vakcinom 27. decembra.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar