EU dogovorila kako će izgledati kovid pasoši

Svet 09. mar. 202109:43 > 11:16
Podeli:
Foto:printscreen/jutarnji.hr

Definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji protiv koronavirusa na nivou Evropske unije.

Pročitajte još:

Kako je za Jutarnji list pojasnio Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog štaba civilne zaštite, sertifikat će obavezno sadržavati ime i prezime vakcinisane osobe, državu iz koje dolazi, ime vakcine koja je korišćena, datum vakcinacije, serijski broj cepiva i kod bar preko koga će se očitavati podaci.

„Definisan je izgled sertifikata o vakcinaciji, ali se oni za sada koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sada se intenzivno razgovara i o korišćenju sertifikata za prelazak granice, sigurno će doći vreme kad će EU doneti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi“, rekao je Capak i dodao kako za sada nijedna zemlja EU nije donela odluku o prelasku granice na osnovu vakcinacije ali da postoje bilateralni dogovori.

„I mi imamo neke bilateralne razgovore da međusobno priznamo sertifikate o cepljenju“,  dodao je Capak.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL / DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Različiti proizvođači

On je pojasnio da još uvek ne postoje vizuali, nego dogovor na nivou EU o sadržaju koji bi morao da sadrži sertifikat, odnosno „kovid pasoš“. „Postignut je dogovor o samom sadržaju sertifikata. On treba da sadrži ime i prezime osobe, cepivo koje je korišćeno, datum vakcinacije i serijski broj vakcine“, rekao je Capak.

Takođe, trebala bi da bude navedena i država. S obzirom na to da se ide na smart rešenje, kaže Capak, biće potrebna minimum tri mjeseca da to profukncioniše jer se na nivou Unije još uvek razmatra da li će građani koji su vakcinisani dobiti smart kartice ili kod koji će moći da se očita na mobilnom telefonu.

„Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom, no kako ovde govorimo o velikom broju ljudi iz cele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rešenje“, rekao je on.

Iz sveta i regiona čitajte:

Brojne kontroverze

Kako je naglasio Capak, za sada se takve potvrde smeu koristiti samo u medicinske svrhe, no i na nivou Unije se raspravlja kakvu bi sve primenu mogle imati, naročito u sferi turizma.

Iako je vakcinacija dobrovoljna, neke aviokompanije su več najavile da će prevoziti samo vakcinisane putnike. Deo članica EU već je najavio da će takve potvrde biti zamena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. Izrael, na primer, najavljuje da bez takve potvrde građani neće smeti ući na masovna okupljanja, a nevakcinisani zaposleni će raditi u dislociranim kancelarijama i neće smeti da se druže sa ostalima.

Takav pristup otvara brojne kontroverze, pre svega u području ljudskih prava, s obzirom na to da je vakcinisanje dobrovoljno te da, barem zasad, na tržištu nema dovoljno vakcina za sve, pa se postavlja pitanje može li vakcina da bude uslov za ulazak, na primer, u avion. Sve to je razlog što ovi kovid pasoši još neko vreme neće profunkcionisati.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar