Crna Gora: Parlamentarna većina bez dogovora o krizi

Svet 24. jun. 202122:12
Podeli:
Skupstina Crne Gore
Skupština Crne Gore Foto:Screenshot/Youtube/Skupština Crne Gore

U Podgorici je danas održan sastanak partija parlamentrne većine, na kojem je razgovarano o prevazilaženju političke krize.

Predsednik Demosa Miodrag Lekić je kazao novinarima nakon sastanka da nisu došli do „sinteze stavova, ali da su uspeli da bez povišenih tonova saopšte razlike“.

Predstavnici stranaka koje čine parlamentarnu većinu sastali su se kako bi razgovarali o daljim koracima u cilju prevazilaženja aktuelne političke krize koja je posebno eskalirala posle smene ministra pravde Vladimira Leposavića na zahtev premijera i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ostavku premijera Krivokapića traži Demokratski front (DF), najjači savez vladajuće većine, a prethodnih dana su lideri tog saveza i Krivokapić međusobno razmenili niz teških optužbi.

Sastanku nisu prisutvovali premijer Zdravko Krivokapić, koji je bio nosilac liste koalicije okupljene oko DF-a ali ni lideri URA Dritan Abazović i Demokrata Aleksa Bečić, već su te stranke bile zastupljene na nivou potpredsednika.

Jedan od lidera DF-a, Andrija Mandić, je kazao da nijedan od učesnika sastanka nije rekao da treba zadržati postojeće stanje.

„Mi smo predložili ono što je najbitnije, da umesto ekspertske vlade izaberemo vladu iza koje bi stajale stranke. Predočili smo da tražimo novu vladu. Zalažemo se da ova, koja ima podršku samo 14 poslanika, a možda i manje, odstupi, a da parlamentarna većina bira novu Vladu. Cilj je i da omogućimo da autentični predstavnici nacionalnih manjina budu deo nove Vlade“, kazao je Mandić.

On smatra da „ako ne možemo da se dogovorimo, onda treba da konstituišemo prelaznu vladu i da potom idemo na izbore. Dajemo prednost dogovoru u okviru većine“.

Pozvali su „Krivokapića i eksperte“ da se ne odupiru volji parlamentarne većine, već da im pomognu da se izabere nova vlada.

Bečić je večeras u intervju za TV Vijesti kazao da nije za prevremene izbore, jer je Crnoj Gori potrebna stabilnost.

„Svako ko smatra da ova Vlada ili bilo koji pojedinac nema legitimitet, to vrlo lako može da testira u Skupštini. Ako neko misli da nije rešenje u dijalogu i kompromisu, neka izvoli, utvrdi i dokaže da vlada nema legitimitet, i podnese političku odgovornost za ono što se ja ne zalažem, a to su novi izbori“, rekao je on.

Dodao je da, u slučaju održavanja izbora, očekuje da „svi ti pojedinci stanu na crtu“ i čelne pozicije izbornih lista.

„Konačno da utvrdimo ko ima koliki legitimitet u Crnoj Gori“.

On je rekao i da unutar Demokratskog fronta postoje pojedinci koji vide politiku različito od lidera tog političkog saveza i ne slažu se sa „brutalnom kampanjom“ koja se, kako je kazao, ovih dana vodila protiv njega, premijera Krivokapića i drugih predstavnika vlasti.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar