Batkov kraj: Borisov pukao na izborima u Bugarskoj

Svet 14. jul. 202110:56 > 13:00
Podeli:
Bojko Borisov na glasanju
Bojko Borisov na glasanju Foto:EPA-EFE/VASSIL DONEV

Pevač i voditelj Stanislav Slavi Trifonov i njegova stranka „Postoji takav narod “ (ITN) ipak je odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Bugarskoj. Preokret su doneli glasovi iz dijaspore koji su stigli u ponedeljak uveče. Prethodno, partija bivšeg premijera Bojka Borisova bila je u blagom vođstvu tokom čitavog procesa brojanja glasova.

Pročitajte još:

Borisov je imao prednost od oko 6.000 glasova nad pevačem, sve dok nisu stigli glasovi iz dijaspore koji su promenili promenili odnos snaga i konačan rezultat na ovim izborima.

ITN, stranka koju vodi Trifonov, osvojila je 24,08 odsto glasova, dok je partija Borisova, GERB dobila 23,51 odsto glasova, što je čini drugoplasiranom. Socijalisti su na trećem mestu sa 13,39 odsto glasova, a na četvrtom mestu je Demokratska Bugarska sa 12,64 odsto glasova. Potom sledi Pokret prava i slobode sa 10,71 odsto i Ustanite! Mafija napolje! sa 5,01 odsto glasova.

Bojko Borisov
Bojko Borisov Foto: EPA-EFE/JUNG YEON-JE / POOL

Međutim, iako su glasovi iz dijaspore promenili poredak na vrhu, neće bitno promeniti situaciju oko formiranja vlade. I dalje nijedna partija nema većinu i neće moći tako lako da formira vladu.

Rumen Radev, predsednik Bugarske, prvo će dati šansu pobedniku izbora šansu da pokuša da sastavi novu vladu. Ako on ne uspe, drugoplasirana partija, odnosno GREB Bojka Borisova, dobiće tu priliku. Ako ni to ne uspe, predsednik će izabrati i trećeg mandatara kao poslednji pokušaj da se formira vlada pre nego što se ponovo raspišu izbori.

Ko će formirati vladu?

Euractiv piše da se očekuje da tri partije udruže snage u budućoj vladi – ITN (Ima takav narod), Demokratska Bugarska Hrista Ivanova, i „Ustanite! Mafija napolje“ Maje Manolove.

Bugarska, izbori
Slavi Trifonov Foto: Beta/Political Party „There is Such People via AP

Međutim, i ova opcija je upitna jer je Trifonov već najavio da neće ući u bilo kakve koalicije i umesto toga je najavio moguću manjinsku vladu. Ta vlada bi, prema pisanju „Euroaktiva“, imala bi podršku oko 60 poslanika od 240 koliko ih ukupno ima u parlamentu.

U teoriji, Trifonov bi mogao da računa i na podršku ostalih „protestnih“ i antirežimskih partija, ali čak i tako nedostajalo bi mu deset poslanika za potrebnu većinu od 121 poslanika.

Ipak, ako uspe da oformi vladu, Trifonov bi kao premijera predložio Nikolaja Valiseva (51) ekonomistu školovanog na zapadu, koji trenutno radi u kompaniji „Ekspat Kapital“, jednoj od najvećih nezavisnih kompanija za upravljanje imovinom u Bugarskoj. Vasilev je, inače, 2001. godine bio zamenika premijera i ministra ekonomije.

Trifonov ima spreman predlog i za poziciju ministra spoljnih poslova – Radi Najdenov (49), koji je bio šef kabineta bivšeg premijera Bugarske, pre nego što je imenovan za ambasadora u Nemačkoj. Takođe, kratko je bio ministar spoljnih poslova u prelaznom kabinetu 2017. godine.

Ministar ekonomije u tom slučaju bio bi Ljubomir Datsov, takođe prepoznatljivo ime, pošto je u prethodna dva kabineta bio zamenik ministra finansija. Ostali predloženi ministri su manje poznati javnosti, prenosi „Euractiv“.

Marija Bojčinova, koja je karijeru gradila radeći u američkim kompanijama u Bugarskoj, predložena je za finansijski portfelj. Bugući ministar energetike bio bi Krasimir Nenov, koji je radio za britansku kompaniju za prizvodnju energije. Predložena ministarka odbrane je Teodora Genčovska, ekspert iz ministarstva odbrane, koja će biti prva žena na toj poziciji u Bugraskoj, ako bude izabrana.

Ukoliko Trifonov ne uspe da formira vladu, šansu će dobiti Borisov. Ipak, njegove šanse su još manje.

Izbori održani u nedelju zapravo su bili ponovljeni izbori, jer posle onih održanih u aprilu niko nije uspeo da napravi koalicioni sporazum i obezbedi većinu. Tada je partija koju vodi Borisov odnela pobedu, ali nije imala dovoljno glasova da sama formira vladu niti je uspela da pronađe partnera.

Bugarsku, najsiromašniju članicu EU, u novembru očekuju i predsednički izbori.

Ko je Slavi Trifonov?

Trifonov je bugarski pevač i voditelj koji vodi najpopularniju bugarsku noćnu emisiju. Kada je o muzivi reč ekperimentisao sa žanrovima – od tradicionalnog bugarskog folka do hip-hopa, pop-roka i panka. Stranku „Postoji takav narod“ osnovao je 2019. godine, a već sledeće podržali su proteste protiv vlasti Bojka Borisova.

Stranka je učestvovala i na parlamentarnim izborima u aprilu 2021. godine i sada u julu. U aprilu je osvojio 17,40 odsto glasova, što mu je omogućilo 51 mesto u Narodnoj skupštini. Sada je ostvario bolji rezultat i imaće više poslanika.

Kritikovan je što je u početku umanjivao obim pandemije i javno se suprotstavljao merama koje su uvođene za suzbijanje epidemije kovida-19. U aprilu ove godine, bio je u samoizolaciji nakon što je pozitivno testiran na koronavirus.

Bonus video: Haiti – zemlja pučeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar