Bajden poručio: Odbijam da otvorim novu deceniju rata u Avganistanu

Svet 01. sep. 202110:16
Podeli:
Džo Bajden Joe Biden
Džo Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Predsednik SAD Džo Bajden obratio se naciji na kraju najdužeg rata koji su SAD vodile i još jednom obrazložio svoju odluku da okonča 20-godišnje američko angažovanje u Avganistanu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nisam želeo da produžim večiti rat i nisam želeo da produžim večiti izlaz iz rata“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD je preuzeo odgovornost za takvu odluku i rekao da se ne slaže sa kritikama da je postojao bolji način da se evakuišu Amerikanci i civili, preneo je Glas Amerike.

„Pojedini sada govore da je evakuacija trebalo da počne ranije ili da je mogla biti izvedena uređenije. Poštujem to, ali nisam saglasan. Gužve na aerodromu bi sve stvarale bez obzira na to kada bi povlačenje otpočelo“, rekoa je Bajden.

„Zamislite da smo započeli evakuaciju u junu ili julu, doveli hiljade američkih vojnika i evakuisali više od 120.000 ljudi usred građanskog rata. Nastale bi gužve, slom poverenja u vlasti i situacija bi postala teška i opasna misija. Ne postoji evakuacija na kraju rata koju možete voditi bez složenosti, izazova i pretnji sa kojima smo se suočili“, istakao je on.

Bajden je kazao da je 90 odsto Amerikanaca koji su želeli da napuste Avganistan uspelo da se evakuiše i dodao da postoji između 100 i 200 američkih državljana koji i dalje žele da napuste zemlju.

„Za preostale Amerikance nema roka, rešeni smo da ih izvučemo ako žele da izađu iz Avganistana“, naglasio je on.

Na početku važnog govora Amerikancima, Bajden je istakao uspeh evakuacije, kako je rekao najveće operacije vazdušne evakuacije u istoriji.

„Američki vojnici, diplomatsko osoblje i obaveštajni profesionalci su rizikovali živote ne radi profesionalne dobiti već da služe drugima, ne u misiji rata nego u misiji saosećanja“, rekao je Bajden.

On je, takođe, naveo da nacija nikada neće moći da vrati dug porodicama 20 povređenih vojnika i 13 heroja koji su dali život tokom evakuacije i samoubilačkih napada koje je izvršila Islamska država.

Obrazlažući odluku o povlačenju vojnika do 31. avgusta, američki predsednik je rekao da je postojala pretpostavka da će avganistanske snage, koje su SAD godinama obučavale i finansirale, pružiti otpor u građanskom ratu sa talibanima i da će avganistanska vlada uspeti da se održi neko vreme.

„Ta pretpostavka se pokazala netačnom“, rekao je Bajden.

On je, takođe, podsetio da je prethodna administracija predsednika Donalda Trampa postigla dogovor sa talibanima o povlačenju američkih vojnika i da je njegovu administraciju sačekao 1. maj kao rok za povlačenje.

„Imali smo dva izbora – da poštujemo obaveze koje je prihvatila prethodna administracija ili pošaljemo hiljade dodatnih vojnika i proširimo rat“, rekao je Bajden.

Kritičare koji smatraju da Amerika nije trebalo da se povlači iz Avganistana Bajden je upitao šta je vitalni nacionalni interes. Istakao je da je cilj bio da se eliminiše pretnja Osame bin Ladena i njegove terorističke mreže Al Kaide ostvaren pre 10 godina, a da se u međuvremenu svet promenio.

Bajden je rekao i da ne veruje da se bezbednost SAD poboljšava raspoređivanjem hiljada vojnika u stranim zemljama i potrošnjom hiljada milijardi dolara.

„Terorizam se menja, širi na druge zemlje, naša strategija, takođe, mora da se menja. Možemo da vršimo udare na teroriste i bez američkih vojnika na terenu“, kazao je on.

Teroristima Islamske države u Avganistanu, grupe ISIS-K, američki predsednik je poručio: „Još nismo završili sa vama“.

Bajden je dodao da će SAD goniti do kraja sveta sve koji se usude da ih napadnu, te konstatovao da Amerika mora da uči na svojim greškama.

„Moramo da postavljamo misije sa jasnim, ostvarivim ciljevima i moramo da ostanemo fokusirani na fundamentalne interese SAD. Rat u Avganistanu je trebalo da se okonča odavno, odbijam da otvorim novu deceniju rata u Avganistanu“, poručio je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar