Najmlađa u Pekingu, Anezka Indrackova, Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kažu da su godine samo broj i to je svakako tačno kada su u pitanju Zimske olimpijske igre. Blizu 3.000 sportista, mladih i starih, okupilo se u Kini ove godine.

Najmlađa od takmičarki u Pekingu je Anezka Indrackova rođena 30. jula 2006. godine. Češka sportiskinja koja će se takmičiti u disciplini skijaških skokova ima samo 15 godina i šest meseci i nema mnogo iskustva u elitnim takmičenjima.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo joj je prva godina da se takmiči na međunarodnom seniorskom nivou. Kada je reč o olimpijcima, najmlađi učesnik je Gustav Legnavski, koji je rođen 23. septembra 2005. godine.

Legnavski sa Novog Zelanda je najmlađi sportista među muškim takmičarima koji učestvuje na ZOI u Pekingu i ima samo 16 godina.

On će se takmičiti u disciplini snobord halfpajp.

Kada je reč o najstarijim učesnicima na ZOI u Pekingu, najstarija od svih učesnika i takmičarki i takmičara je Nemica Klaudija Pehštajn, koja je rođena 22. februara 1972. godine i koja se takmiči u brzom klizanju.

Nakon što se u subotu takmičila u ženskoj trci za zlatnu medalju na 3.000 metara, 49-godišnja Pehštajn sada deli rekord po broju nastupa na Zimskim olimpijskim igrama sa legendarnom japanskom skijašicom Norijaki Kasai koja se već takmičila na sedam prethodnih igara.

Torger Nergard, rođen 12. decembra 1974. je najstariji od olimpijaca u Pekingu.

Torger Nergard, Foto: EPA/DAN LEVINE

Ovaj Norvežanin, koji ima 47 godina takmiči se u kerlingu i ovo mu je šesta po redu zimska Olimpijada.

Najmlađa takmičarka u istoriji Zimskih olimpijskih igara i dalje je britanska Sesilija Koledž, koja se takmičila u disciplini umetničkog klizanja na Igrama 1932. u Lejk Plesidu sa 11 godina i 73 dana.

Najstariji učesnik ZOI je Šveđanin Karl August Kronlund koji se takmičio u kerlingu na ZOI održanim 1924. godine sa 58 godina i 155 dana.

BONUS VIDEO: Srpski skijaš Marko Vukićević spreman da pokori Peking

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar