Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Dve dozvoljene suspstance koje se koriste za poboljšanje rada srca navedene su na obrascu za antidoping kontrolu koji je popunjen za rusku klizačicu Kamilu Valijevu, pre nego što je otkriveno da je bila pozitivna na zabranjenu suspstancu trimetanzin.

Svetska antidoping agtencija (WADA) je u podnesku u slučaju ruske klizačice navela da pominjanje oblika L-karnitina i hipoksena, oba dozvoljena leka, podriva argument da je zabranjena suspstanca trimetanzin unela slučajno u organizam.

Hipoksen, lek za povećavanje dotoka kiseonika u srce, je supstanca koju je Američka antidoping agencija (USADA) bezuspešno pokušala da uvrsti na listu zabranjenih.

L-karnitin, još jedan pojačivač dotoka kiseonika, zabranjen je ako se unosi iznad određenih granica. Taj suplement bio je centralna tačka doping slučaja protiv atletskog trenera Alberta Salazara.

Kombinacija ta dva leka uz 2,1 nanograma trimetanzina, leka pronađenog prilikom testiranja Valijeve 25. decembra, „nagoveštaj je da se nešto ozbiljnije dešava“, rekao je izvršni direktor USADA Trevis Tajgart.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014.

Kamila Valijeva
Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je privremenu suspeniziju 15-godišnjoj klizačici i njoj je dozvoljeno da ostane da se takmiči u Pekingu.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra „zaštićenom osobom“ i mogla bi da izbegne oštriju kaznu. Njeni treneri i saradnici su pod istragom.

Valijeva je prva posle kratkog programa, a u četvrtak je na programu slobodan program, posle kojeg će biti poznate osvajačice medalja. Ona je veliki favorit za zlato, a u slučaju da osvoji medalju, neće biti organizovana dodela odličja.

BONUS VIDEO Vukićević nakon poslednjeg mesta u Pekingu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Svi komentari (0)