Foto: Tanjug/AP Photo/Nick Wass

U jeku draft večeri, dok su se klubovi odlučivali koju će mladu nadu odabrati i napraviti dugoročno dobar potez, desio se i prvi veliki trejd koji je izazvao tektonske promene u NBA ligi.

Rasel Vestbruk će po treći put promeniti klub u tri godine, a Vašingoton Vizardse je zamenio najvećom pozornicom i otišao put Los Anđelesa u Lejkerse, dok će u suprotnom smeru jednom kada se trejd ozvaniči otići Kajl Kuzma, Kentevijus Kaldvel Poup i Montrez Herel.

Dve super zvezde, Lebron Džejms i Entoni Dejvis su dobili i treću, pa se pompezno najavljuje nova veika trojka NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se izgovore njihova imena i pročitaju statistike, ovo deluje zastrašujuće, ali stvari nisu tako jednostavne kako izgledaju na prvu loptu.

Počev od igračke kompaktibilnosti, pa do problematike sklapanja ekipe sa tri tako velika ugovora, dovođenje Vestbruka je mač sa dve oštrice.

Ako gledamo sa igračke strane, nekoliko problema iskaču u prvi plan.

Los Anđeles Lejkersi su u prethodnoj sezoni bili među najgorim ekipa u šutu za tri poena i u tom segmentu su završili na 24. mestu od 30 klubova.

Kada se na to doda da je Vestbruk tokom čitave svoje karijere loše šutirao za tri poena sa procentom od 30.5 posto, to dodatno komplikuje stvari u stvaranju igre.

I Lebron i Vestbruk više vole da napadaju obruč prodorom i da koriste svoje fizikalije i eksplozivnost, pa ili završe poenima na obruču ili asistriaju povratnom loptom. S tim što ne mogu obojica u isto vreme da je imaju u rukama, a ni jednom ni drugom šut spolja nije jače oružje, pa postoji opasnost da zaguše reket jer će odbrane da se povlače i skupljaju.

To rađa treći problem, a to je uloga Entonija Dejvisa. Od sve trojice, on je najbolji šuter u ekipi, pa bi sa Džejmsom i Raselom u igri verovatno morao mnogo više vremena da provodi na liniji za tri poena kako ne bi dodatno zatvorio reket, a to smanjuje njegov uticaj na igru. Mnogo teže će dolaziti do situacija na obruču ili ofanzivnih skokova. Ukoliko bi se odlučili da ga koriste kao i do sada, gde kombinuje više razičitih aspekata u svom napadu koji podrazumeva i igru pod košem, prostor bi postao veliki problem za Lejkerse jer sva trojica operišu u istim zonama.

Problem bi mogao da bude i kompaktibilnost Džejmsa i Vestbruka kad aje u pitanju organizacija napada. Obojica su dominantni u igri sa loptom i spadaju u velike potrošače. Prema statistici koja meri koliko je procentualno lopta u rukama igrača kada su u igri, takozvani „usage rate“, i Džejms i Vestbruk  su u vrhu lige po tom parametru.

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

I dok Džejms povremeno može da igra bez lopte i da koristi utrčavanja iza leđa odbrane ili da uzme asistirani šut, Vestbruka je teško zamisliti kada je u igri bez lopte i gotovo je bekoristan u takvim situacijama.

Lebron je tokom karijere pokazivao spremnost da se prilagođava kako bi svojim ekipama omogućavao da budu konkurentne i sigurno je svestan da više nije toliko fizički dominantan, ali je upitno koliko može da se prebaci u većem delu meča u ulogu igrača koji više vremene provodi bez lopte.

Ono gde će Vestbruk biti koristan jesu situacija kada jedna od dvojca Džejms – Dejvis ne bude igrao zbog povreda ili umora, a često i obojica. Vestbruk je igrač koji gotovo sam može da donese pobedu svojom „jedan na pet“ košarkom, pa će Lejkersima olakšati igru u takvim situacijama.

Džejms je protekle sezone propustio 17 utakmica, a Dejvis 36 što je polovina sezone koja je bila skraćena na 72 utakmice do plej-ofa zbog koronavirusa.

Lejkersi će imati benefit i u tranziciji jer će sa Vestbrukom značajno podići taj nivo. U pretprošloj sezoni u kojoj su osvojili titulu su bili najefikasniji tim po poenima iz tranzicije na 100 poseda, da bi prošle sezone pali na 19. mesto u tom segmentu.

Ako Lejkersi uspeju da podele uloge i naprave funkcionalnu igru, imaće problem sa sklapanjem rostera zbog ogromnih ugovora koja imaju tri superstara.

Projektovani seleri kep za narednu sezonu je 109.1 milion dolara, a zajednička plata tri glavne zvezde je 121 milion dolara za narednu godinu, a sa još dva igrača koji imaju garantovane ugovore, ukupno za pet igrača će plaćati 130 miliona dolara.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Bez kompletiranja ekipe su već prebacili granicu i ušli u zonu plaćanja poraza, a samo ih još šest miliona deli od poreza na luksuz koji će njihov budžet za plate odvesti preko svake granice, a roster sam po sebi zbog potencijalnih problema u igri ne garantuje titulu.

Kada se prebaci granica od 136 miliona dolara, svaki dolar se računa trostruko zbog poreza na luksuz pa bi Lejkersi mogli da se nađu sa rosterom teškim preko 200 miliona koji može da ostane bez trofeja.

Zato Roba Pelinku, generalnog menadžera čeka veliki posao da popuni ostatak tima igračima koji će olakšati život velikoj trojci i neće imati mnogo prava na grešku. Biće potrebno naći šutere, defanzivne specijalce i usput vodi računa o platama i kompaktibilnosti sa ostatkom tima.

Ono što svi ljubitelji NBA lige sa nestrpljenjem očekuju jeste da vidi kako će jedan ovako sklopljen tim da funkcioniše, a nema sumnje da će neutralni posmatrači uživati u dOBroj zabavi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar