Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Vaterpolisti Srbije savladali su Španiju sa 10:9 (2:0, 2:5, 1:2, 5:2) nakon neviđene drame i plasirali se u finale Olimpijskih igara.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija će u finalu igrati protiv Grčke koja je sa 9:6 savladala Mađarsku, a taj susret za zlato zakazan je za nedelju od 09.30.

Naši momci uspeli su da se vrate iz nokdauna nakon što su gubili sa 5:2, ali su onda počeli da se vraćaju.

Sudijski kriterijum napravio je dosta problema našoj selekciji, ali je odbrana ovog puta uspela da neutrališe sve probleme i u bazenu i van njega.

Naši momci su prosto zaključali Špance kada je bilo biti ili ne biti, a nisu se slomili čak ni kada je Prlainović pogodio tri puta prečku, kada je to uradio i Rašović, Jakšić, pa i Filipović čiji je lob udario u prečku (bio bi to potez turnira).

„Delfini“ su propuštali šanse, ređali malere, a Španci su čak dobijali prave poklone.

U tim momentima je delovalo kada da je golman Španije Lopez Pinedo začarao mrežu. Sudije su čak priznale sumnjiv pogodak Španije nakon gledanja snimka. Utvrdile su da je lopta ušla u gol posle šuta Španca, te je „furija“ došla do 8:7.

Ipak, onda je Srbija pokazala zbog čega je aktuelni olimpijski šampion. U poslednjem minutu je Srbija postigla dva pogotka.

Foto REUTERS/Gonzalo Fuentes

Najpre je Mandić uspeo da postigne gol za 9:9 nakon duge akcije,  a onda je Filipović na sjajno pokazao zbog čega je jedan od najboljih vaterpolista svih vremena.

Kroz šumu ruku sa gotovo pola terena pogodio je i doneo Srbiji finale.

Najefikasniji u Srbiji bio je Mandić sa tri pogotka, dok su po dva gola dali Rašović i Filipović.

U Španiji su po dva pogotka upisali Munariz Egana i Malark Đel.

Srbija – Španija 10:9 (2:0, 2:5, 1:2, 5:2)

Dvorana: Vaterpolo centar Tacumi. Sudije: Adrijan Aleksandresku (Rumunija), Mihel Zvart (Holandija), VAR: Mladen Rak (Hrvatska).

Srbija: Mandić 3, Dedović, Ranđelović, Lazić, Pijetlović, Rašović 2, Aleksić, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Španija: Lopez Pinedo, Munariz Egana 2, Granados Ortega 1, Sanauha, De Toro Domingez, Laraumbe Đonfo, Famera, Fernandez Miranda, Tahul Kompte 2, Perone Roka 1, Malarak Đel 2, Bustos Sančez 1.

Četvrta četvrtina: Srbija – Španija 10:9

32′ Gol, gol, gol!

Filipović je postigao pogodak gotovo sa pola terena za 10:9.

31′ Gol, gol, gol!

Kakav pogodak je postigao Mandić. Uneo je i golmana Lopeza u gol silinom udarca za 9:9

31′ Da li je ovo moguće?

Kako je Španija uspela preko Tahulja uz mnogo sreće da postigne gol za 9:8. Malo je zakasnio Mitrović da izblokira taj udarac.

30′ Idemo, idemo!

Pogodio je sa velike daljine Stefan Mitrović! Srbija se vratila na 8:8.

30′ Da, da, da

Pogađa Mandić! Idemo, momci! Ima vremena za plasman u finale!

28′ Sudije prekinule meč

Ovo bi mogao da bude preloman trenutak susreta. Srbija se odbranila sa igračem manje nakon bloka Mandića. Ipak, nakon toga su sudije zaustavile igru i pustile usporeni snimak da vide da li je Mitrović odbranio. Pokazao je da je priznat gol Španije za 8:7.

27′ Kakav gol Srbije

Španci su ostali zatečeni. Mislili su da lopta treba da se vrati na mesto faula, a Jakšić je pogodio za 7:6.

25′ Jao, ovo bi bio potez turnira

Još jednom je prečka spasila Špance, ovog puta nakon sjajnog pokušaja loba Filipovića. Prlainović je još jednom pogodio prečku. Ima li kraja maleru?

Treća četvrtina u toku: Srbija – Španija 5:7

24′ Bravo, bravo!

Ustaju naši vaterpolisti iz nokdauna. Postigao je Strahinja Rašović sa levoj krila i ozbiljno uzdramao Lopeza Pineda koji se hvatao za glavu. Srbija je smanjila na 7:5.

24′ Španci blistaju

Ne prestaju da igraju sjajno, Srbija nema odgovor. Malark Đel pogađa za 7:4. Ova generacija Španaca nalazi se na vrhuncu na ovim Igrama, a forma je tempirana baš da se napadne prva olimpijska medalja u vaterpolu u 21. veku.

23′ Ne, ne

Pogodio je Granados posle igrača više. Naša ekipa gledala je ka sudijama, ali odluka, niti kriterijum nisu promenjeni.

22′ Šta ovo rade sudije

Nakon što je Srbija dobila igrača više, suđen je kontrafaul Aleksića. Zbog kriterijuma negoduju naši momci, ali nastavljaju da se bore.

20′ Neverovatno!

Još jednom je Srbija pogodila prečku. Ovog puta je Rašović pogodio prečku posle „žabice“, kao da je neko začarao mrežu Lopeza.

19′ Jedan talas spasao Špance.

Srbija igra sjajnu odbranu, ali ovog puta „škripi“ u napadu. Jedan gol bi mogao dramatično da promeni stvari. Šutirao je Stefan Mitrović, a Lopez uspeo da spasi svoj gol u poslednjem trenutku.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Dušan Mandić
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey)

18′ Šta se ovo dešava?

Nakon dve prečke Prlainovića, sada i Aleksić pogađa okvir gola. Odbrana je na sjajnom nivou, samo fali taj pogodak!

17′ Šteta: Promašaji Srbije

Srbija je imala nekoliko pokušaja u prvom napadu. Nije uspela da postigne pogodak iz pozicione igre, Lopez je sjajno dva puta branio posle dva šuta Prlainovića, dok se jednom lopta odbila o prečku.

Druga četvrtina: Srbija – Španija 4:5

16′ Tako je!

Nikola Jakšić se izbacio visoko iznad vode, a loptu je dobio direktno na dlan, te mu nije bilo teško da matira golmana Španije za 5:4.

16′ Au, ovakve situacije se ne viđaju često

Pokušali su Španci iz očaja sa gotovo pola terena i tako uspeli da izbore korner. Mitrović je još jednom dobro reagovao, a sudije su odlučile da još jednom isključe dva naša igrača. Nakon toga je pogodio Munariz Egana za 5:3.

15′ Da, da, da, gol Srbije!

Ovo nam je tako trebalo! Dušan Mandić je preuzeo odgovornost i matirao španskog golmana. Bila je ovo još jedna akcija nakon igrača više.

13′ Uf, Španija pogađa još jednom

Perone Roka je iskoristio veliki pad u odbrani Srbije i postigao već četvrti pogodak u ovoj deonici.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Filip Filipović
Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Humphrey)

13′ Neće, pa neće!

Lopez brani šut Strahinje Rašovića, a pre toga je Prlainović pogodio stativu! Kakva šteta, protest Dejan Savića zbog odluka sudija. Nakon toga je dobio žuti karton, ali ovo je dalo vetar u leđa našim igračima.

12′ Ozbiljna kriza Srbije

Španci su otvorili drugu deonicu kao što su mogli da požele. Centar Tahul Kompte pogodio je za 3:2 i doneo preokret Španiji.

11′ Gol Španije

Mali pad Srbije odmah kažnjavaju Španci. Uplivao je Bustos Sančez i tako pogodio drugi put za Španiju (2:2).

10′ Uf, malo je falilo!

Pogađa Stefan Mitrović stativu sa igračem više.

9′ Prvi pogodak Španije

Pogrešila je Srbija u dodavanju, lopta je stigla do jednog igrača Španije, a on je odmah uspeo da pogodi za 2:1.

Prva četvrtina: Srbija – Španija 2:0

8′ Ma, to je to!

Najiskusniji igrači su preuzeli odgovornost, pa je sada Andrija Prlainović pogodio „kroz uši“ Lopezu Pinedi! Kako je ovo bilo bitno, Srbija pravi razliku na kraju prve deonice (2:0).

7′ Kapitenski!

Prvi pogodak u polufinalu postigao je Filipović nakon sjajne akcije. Pogodio je ispod ruke Lopeza i doveo Srbiju u prednost (1:0). Španci se nalaze u čudu ne mogu da reše rebus zvan „odbrana Srbije“.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Španije
Foto: EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

4′ Kako je malo falilo!

Pokušao je Lazić iz dobre pozicije, ali je Lopez Pinedo uspeo da odbrani ovaj udarac. Za razliku od prethodnih mečeva koji su bili izuzetno efikasni, ovog puta su odbrane savršeno zategnute.

3′ Hobotnica Mitrović

Srpski golman je na početku nesavladiv. Sjajno igra u nokaut fazi, protiv Italije je bio igrač meča sa 15 odbrana.

2′ Šteta

Šutirao je Prlainović iz daljine, ali je pogodio Pijetlovića u glavu. Tako je i Srbija propustila da realizuje situaciju sa igračem više.

1′ Krenulo je drugo polufinale

Španci su osvojili prvu loptu nakon sprinta, a Srbiji je odmah suđeno isključenje. Ipak, Branislav Mitrović je sjajno odbranio pokušaj Španije.

12.44 U toku je intoniranje himne Srbije „Bože pravde“.

Bonus video: Plivali smo s našim olimpijcem i naučili ono što svima treba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare