Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Vaterpolisti Srbije, predvođeni selektorom Dejanom Savićem, imaju šansu da se domognu borbe za olimpijsko zlato, ali je za pobedu nad Španijom neophodno ispuniti određene uslove.

Vaterpolisti Srbije i Španije u petak od 12:50 odmeriće snage u borbi za plasman u finale Olimpijskih igara, gde će igrati protiv boljeg iz duela Mađarska – Grčka.

PROČITAJTE JOŠ...

No, kako bi došli u priliku da brane najsjajnije odličje, Filip Filipović, Dušan Mandić, Andrija Prlainović i ostali moraće u bazenu da ispune sledećih pet uslova neophodnih za pobedu nad ekipom koja je meč u grupnoj fazi rešila u svoju korist rezultatom 13:12.

Realizacija i odbrana pozicionih napada

Srbija je prvi meč završila sa postignutim tek jednim golom u situaciji kada je broj igrača u bazenu bio izjednačen od 11 šuteva, i to preko kapitena Filipa Filipovića. Koliko je taj segment značajan pokazuje i podatak da su Španci slavili golom viška – upravo zahvaljujući dva pogotka više u odnosu na Srbiju postignuta u trenutku kada nijedna ekipa nije imala igrača više (postigli tri gola iz 12 pokušaja). Sa druge strane, neophodno je odigrati i gotovo besprekornu odbranu u ovom segmentu igre i sprečiti jeftino primljene golove.

Filip Filipović u duelu sa Nikolom Figarijem; Foto: EPA-EFE/Zsolt Szigetvary

Zadržavanje kvaliteta sa igračem više

Dok su se reprezentativci Srbije mučili kada je broj igrača u bazenu bio izjednačen, problema nije bilo kada bi tim Dejana Savića imao igrača više. Najavili su da će taj deo igre biti jača strana Srbiji iskoristivši devet od 11 prilika, na šta su se nadovezali i na mečevima protiv Australije, Kazahstana, dok su podbacili protiv Hrvatske, kada su samo osam puta od 19 šuteva uspeli da zatresu mrežu rivala sa igračem više. Nisu briljirali ni protiv Italije, samo tri puta su pogodili gol iz sedam prilika, ali je rezultat bio dovoljno visok da jača realizacija nije bila ni potrebna.

Veća koncentracija u odbrani dva metra

Meč protiv Španaca protekao je u velikoj borbi na dva metra, ali i velikom broju isključenja srpskih bekova, pa su tako Sava Ranđelović, Milan Aleksić i Nikola Jakšić morali da pre vremena napuste meč zbog tri lične greške.

Manji broj isključenja ne znači samo manje šanse za rivala da dođe do gola sa igračem više, već i veću mogućnost rotacije, a upravo bi dužina klupe i veći izbor igrača mogao da bude ključan faktor u meču protiv zahuktalih Španaca.

Vaterpolo, Srbija, Španija
Foto: Orange Pics BV / Alamy / Alamy / Profimedia

Odbrana igrača više

Srbija je protiv Italije odigrala gotovo savršen meč, uspeli su „delfini“ da zaustave i šut „azura“ u trenutku kada su u bazenu bila čak tri igrača manje u odnosu na rivala, čime su napravili verovatno potez čitavog turnira. Taj nivo igre u odbrani biće neophodan protiv Španaca. Susret protiv Hrvatske bio je dovoljan za opomenu, pa je na Saviću i stručnom štabu da pokuša da izvuče maksimum u trenucima kada Španci imaju brojčanu nadmoć.

Mandić, Filipović i Prlainović „na nivou“

Srbija u svojim redovima ima pregršt fantastičnih igrača, ali su nesumnjivo lideri Dušan Mandić, Andrija Prlainović i kapiten Filip Filipović. Kako će duel protiv Španije biti svojevrsno „finale pre finala“ s obzirom na to da su Španci protiv Srbije vezali pet trijumfa, dileme nema da će biti neophodno da ovaj trio bude na najvećem mogućem nivou. Ukoliko Mandić, Filipović i Prlainović odigraju meč onako kako znaju, pre svega u napadu, teško da će Španci uspeti da pariraju, što bi šanse Srbije da dođe do željenog rezultata znatno povećalo.

Bonus video: Igrali smo vaterpolo sa Savom Ranđelovićem i dao nam je obećanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar