Foto: EPA-EFE/YONHAP

Olimpijske igre u Tokiju nisu obeležili samo sjajni rezultati postignuti na sportskim borilištima, već i veliki broj kontroverzi i problema.

PROČITAJTE JOŠ...

I pre nego što je nadmetanje u Tokiju počelo gotovo iz dana u dan su stizale vesti koje su skretale pažnju sa sporta na neke druge stvari. Pre svega, veliki broj sportista, najviše tenisera i golfera, je odlučio da se povuče zbog pandemije koronavirusa, kao i izolacije u koju su sportisti stavljeni.

Potom je, nakon više meseci neizvesnosti i najava da bi takmičemje moglo da bude otkazano koje su trajale do same ceremonije otvaranja, na red došla upravo ona, pošto su, umesto spektakla, glavna tema razgovora bili brojni skandali.

Sve je počelo još u martu 2020. godine, kada je kreativni direktor ceremonije otvaranja Hiroši Sasaki predložio da „glumica Naomi Vatanabe bude pretvorena u svinju“, zbog čega je godinu dana kasnije, u martu 2021. podneo ostavku, a umesto njega je stigao Kentaro Kobajaši.

Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Usledio je nešto mirniji period, pre nego što je tri dana pre same ceremonije isplivala priča o Kobajašijevom korišćenju teme Holokausta i nacističke Nemačke za svoju komediju iz 1998. godine, uz veliki broj uvreda na račun Jevreja.

Dan pre nego što su Igre zvanično otvorene, Kobajaši je otpušten. Zbog komentara iznetih ranije povkao se i Keigo Ojamada, kompozitor muzičkih numera. Ojamada je u više navrata vređao osobe sa invaliditetom, pa je postao još jedan u nizu organizatora koji su napustili Organizacioni komitet gotovo pred sam početak turnira.

Nakon otvaranja bilo je očekivano da će pažnja biti prebačena na sport, ali su i na borilištima i terenima usledili brojni problemi.

Visoke temperature i drama na teniskom terenu

Najviše pažnje privukli su gotovo nemogući uslovi za nastupe, pre svega na teniskim terenima. Najdebilji kraj izvukla je španska teniserka Paula Badosa, koja je pretrpela toplotni udar tokom četvrtfinalnog meča protiv Markete Vondrušove, zbog čega je ne samo predala, već je teren napustila u kolicima, sa hladnom oblogom na glavi.

Na problem vrućine upućivao je i Novak Đoković, ali reč svetskog reketa broj jedan dobila je na težini tek pošto je Badosa preživela dramu, pa su termini pomereni, a igrači dobili cevi sa hladnim vazduhom kako bi mogli da se koliko-toliko rashlade.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski

Mentalni problemi čuvene gimnastičarke

Simon Bajls je tokom finalnog nastupa u ekipnoj konkurenciji protiv Rusije donela odluku da se povuče zbog nekoliko epizoda napada panike, od čega se jedan dogodio tokom samog nastupa.

Bajls, inače od mnogih smatrana najboljom gimnastičarkom ikada, nije ličila na sebe tokom nastupa, a prilikom jednog okreta je postala izuzetno dezorjentisana i uplašena, nakon čega je naprasno napustila parter, da bi po povratku iz svlačionice objavljena informacija da je doživela neku vrstu emotivnog sloma zbog koje je i doneta odluka da se povuče.

Odustajanje zbog rivala iz Izraela

Džudisti Alžirac Feti Nurin i Sudanac Mohamed Abdalarasol su odlučili da se povuku jer ih je žreb uputio na meč sa Toharum Butbulom iz Izraela. Obojica su kao razlog za povlačenje citirali sukob Izraela i Palestine.

I Nurin i Abdalarasol su zbog toga diskvalifikovani sa olimpijskog turnira.

Iranac optužen za terorizam, pokrenuta inicijativa za dodelu zlata Damiru Mikecu

Iranski strelac Džavad Forugi je osvojio zlato u disciplini deset metara vazdušnim pištoljem, nakon čega je objavljeno da je bio član formacije KUDS, koja je označena kao teroristička. Olimpijski komitet je pokrenuo istragu, a ukoliko bi te tvrdnje bile dokazane, Forugiju bi zlato bilo oduzeto, a Mikec bi postao olimpijski šampion.

Oluja Nepartak

Iako je postojala bojazan da bi tropska oluja Nepartak mogla da ugrozi same Igre, to se nije dogodilo, pošto je vrhunac ove oluje prošao na oko 200 kilometara od olimpijskih borilišta. No, iako je glavni problem rešen, ostalo je otvoreno pitanje šta raditi ukoliko se vreme pogorša, pošto je Tokio zahvaćen snažnim vetrovima, obilnim padavinama i grmljavinom, što bi moglo da utiče na takmičenja koja se održavaju van dvorane, poput fudbalskih utakmica, bejzbola, softbola…

Greške u organizaciji

Iako je bilo mnogobrojnih kikseva, dva se posebno ističu, bar kada su u pitanju greške u samoj organizaciji. Prva se dogodila na početku trijatlona. Veliki broj trijatlonaca bio je spreman na start kada se prerano, dok se još uvek u vodi nalazio čamac organizatora, oglasila sirena za početak. Učesnici su uleteli u vodu i započeli trku, koja je nakon nekoliko sekundi prekinuta, a oni pozvani da se vrate i da ponovo startuju.

Drugi problem zbio se na trci na 100 metara leptir stilom u plivanju, kada su Ema MekKeon iz Australije i Žang Juvei iz Kine proglašene zajedničkim pobednicama, iako je Australijanka prva stigla do cilja. Razlog je isti kao onaj iz kog je Majkl Felps osvojio zlato u Pekingu 2008. godine ispred Milorada Čavića – MekKeonova je prva dotakla, ali nije dovoljno snažno pritisla zid da bi registrovao njeno vreme.

Takva situacija ponovila se još tri puta tokom kvalifikacija.

Iza nas je prva polovina Igara u Tokiju, pa nam ostaje da sačekamo i vidimo šta nas čeka od 1. do 8. avgusta, kada će najmasovnije sportsko takmičenje na svetu biti zatvoreno.

Bonus video: Asmir Kolašinac otkrio koji trenutak na OI izaziva jezu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram