Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, REUTERS/Murad Sezer, Starsport/Srdjan Stevanovic,YUTAKA / AFLO / Profimedia

Prvi deo Olimpijskih igara je završen, takmičenje u Tokiju je ušlo u svoju drugu nedelju, a ono što je za nama možemo da opišemo uz dve reči - emotivni rolerkoster.

Od fantastičnih uspeha do gorkih poraza, od oborenih rekorda do katastrofalnih nastupa, pravi je trenutak da se podsetimo svih događaja koji su obeležili prvih osam dana takmičenja.

Milica Mandić i zlato za savršen kraj bajke

Otišla je Mandićeva u Tokio sa ciljem da se na najbolji način oprosti od takmičenja. Rečeno – učinjeno, padale su redom Fejd Ogalo iz Kenije (13:0), potom Aleksandra Kovalčuk iz Poljske (11:4), Altea Lorin iz Francuske (7:5), da bi najteži izazov stigao u finalu, i to u vidu Li Da-bin iz Južne Koreje.

Savršen početak, udarac u glavu već u uvodnim sekundama prve runde, zatim odlična defanziva, te savršena završnica u kojoj je, nakon izjednačenja na 6:6, kaznila svaku grešku protivnice i sa 10:7 stigla do zlatne medalje.

Foto: REUTERS/Murad Sezer

Damir Mikec i srebro za ponos 

„Supruga Melisa se rasplakala kad sam je zvao sa medaljom oko vrata i onda je rekla da mora nešto da mi ispriča. Ja je gledam i pitam šta je bilo, a ona kaže da me je sanjala desetak puta kako osvajam olimpijsku medalju i da je bila ubeđena, ali da nije smela da mi prizna. Bolje da mi je rekla da se ne nerviram, da se ne stresiram za džabe“, rekao je Mikec u intervjuu za Nova.rs nakon što je stigao do srebrne medalje u disciplini vazdušni pištolj 10 metara sa 237,9 krugova.

Foto:YUTAKA / AFLO / Profimedia

Bez medalje su ostali Sanja Vukašinović, Jasmina Milovanović, Zorana Arunović, Andrea Arsović, dok će Milenko Sebić i Milutin Stefanović imati šansu da se domognu borbe za medalju među 50 takmičara u disciplini 50 metara puška u trostavu. Oni će nastupiti 2. avgusta u 4:30 izjutra po vremenu u Srbiji.

Tijana Bogdanović – Savršen odgovor posle poraza i bronza 

Nije dobro startovala, poražena je Bogdanovićeva od Adrijane Serezo iz Španije 12:4, ali je Serezo uspela da se domogne do finala, pa je Bogdanovićeva dobila priliku da se bori bar za bronzu u repasažu. Zabeležila je pobede nad Vu Jingju iz Kine 12:9, potom je u brobri za bronzu pregazila Miju Jamadu iz Japana 20:6.

Bogdanovićeva je tako pokazala da će biti prava naslednica Milice Mandić, a prva naredna prilika da nakon srebra osvojenog u Rio de Žaneiru i bronze iz Japana u svoju biografiju upiše i naslov olimpijske šampionke doći će kroz tri godine, kada će Olimpijske igre biti održane u Parizu.

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

PROČITAJTE JOŠ...

Novak Đoković – nepremostivi pritisak olimpijskog polufinala

Prvi reket sveta je put Tokija otišao sa ciljem da uđe u istoriju kao osvajač takozvanog „zlatnog slema“ – sva četiri Grend slem turnira i zlata na Olimpijskim igrama, ali je u polufinalu usledio hladan tuš. Iako je dominantno osvojio prvi set protiv Aleksandera Zvereva, a potom i u drugom imao brejk prednosti za 3:2, usledio je veliki, za Đokovića nezamisliv pad, pa je Nemac dobio 10 od narednih 11 gemova, stigao do preokreta i prilike da se bori za zlato.

Đoković je potom poražen i u miks dublu, gde je nastupao sa Ninom Stojanović. Bolji od njih su bili Aslan Karacev i Elena Vesnina u polufinalu, pa je Đokoviću preostala borba za treće mesto. U singlu je poražen od Pabla Karenja Buste u borbi za bronzu, nakon čega je doneo odluku da se povuče i iz miks dubla, pa tako nije bilo prilike da sa Stojanovićevom igra protiv Ešli Barti i Džona Pirsa za bronzu.

Visoke temperature i tokijski „pakao“

Visoke temperature praćene velikom vlažnosti vazduha najviše su uticale na tenisere, pa se tako Đoković u više navrata žalio, što je na kraju i urodilo plodom, ali ne pre nego što su gledaoci kraj malih ekrana bili prinuđeni da gledjau jednu izuzetno dramatičnu scenu tokom meča četvrtfinala između Markete Vondrušove i Paule Badose.

Teniserka iz Španije je po izgubljenom prvom setu bila na ivici da izgubi svest, zbog vrućine je kolabirala na terenu, a meč je bila prinuđena da napusti u koicima, ogrnuta hladnim peškirom.

Francusko čudo i „drim tim“ na kolenima

Amerikanci su na Olimpijske igre došli kao veliki favoriti kada je u pitanju takmičenje u košarci, ali je već na prvom stepeniku usledio „hladan tuš“. Da li je problem bio pristup, ili su jednostavno slabiji, nije poznato – tek, Amerikanci su pognutih glava napustili meč protiv Francuske. „Galski petlovi“ su slavili 83:76, a proslavio se Evan Furnije, koji je ubacio 28 poena protiv Amerikanaca.

Skejt – kad tinejdžerke pišu istoriju Olimpijskih igara

Ukupan broj godina takmičarki koje su debitantsko takmičenje u skejtbordingu završile na pobedničkom postolju je 42. Najstarija među njima je Funa Nakajama iz Japana (16 godina), koja je osvojila bronzu. Srebrna medalja pripala je tri godine mlađoj Raisi Lial iz Brazila, dok je zlato osvojila Momiđi Nišija, takođe 13-godišnja devojčica iz Japana.

Mala Japanka, koja je u trenutku osvajanja zlata imala 13 godina i 330 dana, postala je tako treća najmlađa olimpijska šampionka – Mardžori Gestring je na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine osvojila zlato u skokovima u vodu (13 godina, 268 dana), dok je Klaus Certa, kormilar nemačke posade koja je 1960. godine osvojila zlato, najmlađi muškarac koji je došao do najsjajnijeg odličja.

Skejterka Momiđi Nišija; Foto: EPA-EFE/JIJI PRESS


Briljantni Luka Dončić

Razbio je Argentince, stao na osam poena od obaranja olimpijskog rekorda sa 48 poena (rekord drži Brazilac Oskar Šmit sa 55 poena ubačenih 1988. godine protiv Španije), potom pregazio Japance, pa se sa razlogom ljubitelji sporta pitanju – gde je granica kada je u pitanju mladi Slovenac?

Foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay


Odustajanje Simon Bajls

Čuvena gimnastičarka je tokom ekipne borbe za zlatnu medalju protiv Rusije doživela nervni slom tokom jednog okreta, nakon čega je napustila parter. Ubrzo je objavljeno da će Bajls, po mnogima najbolja gimnastičarka u istoriji ovog sporta, propustiti ostatak takmičenja.

Kao razlog su navedeni problemi psihičke prirode, što je izazvalo lavinu reakcija.

Simon Bajls
Foto: Tanjug/AP Photo/Ashley Landis)

Najčudnija proslava olimpijskog zlata

Surfing je, uz skejtbording, jedan od sportova koji su debitovali na Olimpijskim igrama, a Brazilac Italo Fereira se potrudio da prvi nastup i osvojeno zlato ne budu tek tako arhivirani.

Prvo je savršenim nastupom redom razbijao rivale do najsjajnijeg odličja, da bi ga potom proslavio na dosad neviđen način:

U narednim danima nas očekuju brojna uzbuđenja – turnir u atletici je tek počeo, grupna faza u vaterpolu, košarci, odbojci i fudbalu bliži se kraju i kreću borbe za odličja… Ovo dosad bilo je tek zagrevanje.

Bonus video: Asmir Kolašinac otkrio koji trenutak na OI izaziva jezu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar