Foto:starsportphoto

Olimpijske igra u Tokiju bile su poslednje takmičenje za najmanje 10 naših vrhunskih sportista, dok pod znakom pitanja ostaju nastupi Novaka Đokovića, Ivane Španović, Maje Ognjenović...

Olimpijske igre bile su završni momenat brojnih veličanstvenih karijera u srpskom timu. Zavesa u Tokiju spuštena je na veličanstven način zlatnom medaljom vaterpolista, a čak sedmorica igrača oprostilo se od državnog tima.

Finalni meč protiv Grčke, koji je dobijen sa 13:10, bio je poslednji za Filipa Filipovića, Andriju Prlainovića, Duška i Gojka Pijetlovića, Milana Aleksića, Stefana i Branislava Mitrovića, kojo zajedno imaju čak 192 medalje sa srpskom selekcijom.

PROČITAJTE JOŠ

Filipović je dominantan ukupno 35 odličja, Prlainović i Duško Pijetlović imaju po 33, Stefan Mitrović je u 26 navrata dobio medalju, Gojko Pijetlović ima 25 medalja, Milan Aleksić 24, Branislav Mitrović 16.

Bilo je suza radosnica, jednom je moralo da se kaže „kraj“, a sreća nije pogledala Jelenu Bruks i Sonju Vasić. Njihove suze bile su nešto teže, poražene su u meču za bronzu protiv Francuske, ali u penziju idu kao evropske šampionke i heroine. Jelena Bruks je svojevremeno trenirala tokom trudnoće i odmah posle porođaja se priključila Srbiji, Sonja je ovog leta nedovoljno oporavljena od koronavirusa otputovala za Tokio, zajedno su nosile tim do dva evropska zlata i do olimpijske bronze.

Uz zvanične oproštaje, ima i nekoliko dilema.

Maja Ognjenović je posle odbojkaške bronze nagovestila je da bi 40. rođendan mogla da proslavi u Parizu 2024. godine, rekavši „da bi to bilo lepo“, dok je Milica Mandić uoči puta za Tokio rekla da će se oprostiti posle ovih Igara. Ipak, novo zlato donelo je novi elan, pa je javnost „bacila u rebus“. Sigurno je da neće u Pariz, ali je moguće da će nastaviti da se bori za druga odličja.

„Pošto su mi ovo poslednje Olimpijske igre želela sam da se od njih oprostim kako dolikuje. Hvala ljudima koji su me gurali. Treba mi odmor, da se slegnu utisci. Imam takve ljude i takvu podršku… Ako budem planirala da nastavim da znam da imam jaka leđa. Tijana Bogdanović nije samo naslednica, nadam se da će u Parizu 2024. osvojiti medalju koja joj nedostaje. Izvanredna je devojka, zaslužuje da bude prva“, rekla je Milica u Tokiju.

Novak Đoković ima 34 godine i nema dilemu kada je u pitanju nastup u Parizu za tri godine, želi da doda riznici trofeja olimpijsko zlato, koje mu je četiri puta izmaklo. Ima samo bronzu iz Pekinga 2008.

„Nije kraj daleko, ali opet jeste donekle. Jer nemam 25 godina. Ali ne vidim kraj svoje karijere. Olimpijske igre, Dejvis kup, Grend slemovi, ATP Kup. To me najviše inspiriše da nastavim, igranje za Srbiju je privilegija i čast, želim da igram i u Parizu. Želim da igram, da osvojim barem jednu medalju“, rekao je Đoković posle nastupa u Japanu.

Pitanje je da li će Ivana Španović nastupiti u Parizu kada bude imala 34 godine, najavila je oproštaj 2022. na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Povrede su joj sputale pripreme za Tokio i veliki deo 2021. godine, zbog čega je i ostala bez ostvarenog sna da osvoji olimpijsko zlato, bronzu ima iz Rija.

Za kraj, Jovana Preković oprostila se od Igara i na to ne može da utiče – karate neće biti u porodici sportova u Parizu, ali je svoju jedinstvenu priliku da dođe do zlata iskoristila na dominantan način, bez poraza u kategoriji do 61 kilograma.

BONUS VIDEO: Milica se naježlila zbog vaterpolista, ostala bez reči zbog murala sa svojim likom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar