Foto: . EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Svetska antidoping agencija (WADA) zabranila je nekolicini ruskih sportista da budu u olimpijskom timu za Igre u Tokiju pošto su pod sumnjom na doping.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je saopšteno, WADA je morala da interveniše i spreči nekolicinu ruskih sportista da se takmiče u Tokiju na osnovu dokaza iz laboratorije u Moskvi, koja je zatvorena 2015. godine.

Baza podataka i uzorci iz te laboratorije koja je obavljala doping testiranja, predati su 2019. godine, pa je WADA pripremila oko 300 potencijalnih slučajeva za upravljačka tela olimpijskih sportova.

„Nije bilo posebno komplikovano. Nije bilo mnogo, ali rekao bih da je bila nekolicina sportista koji bi bili na Olimpijskim igrama, a mi bismo njihove slučajeve mogli da navedemo kao jake slučajeve, prema bazi podataka. I niko od njih nije ovde. Oni se neće takmičiti“, rekao je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

Zbog kazne za doping, ruski sportisti će se na Olimpijskim igrama u Tokiju takmičiti pod nazivom „Ruski olimpijski komitet“, ne smeju da koriste rusku zastavu, a u slučaju osvajanja zlatne medalje umesto intoniranja himne biće pušten odlomak klavirskog koncerta br. 1 kompozitora Petra Iljiča Čajkovskog.

Takođe, na njihovoj opremi zabranjen je natpis „Rusija“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar