Foto: Tanjug/AP Photo/Kiichiro Sato, File

Otvaranje Olimpijskih igara biće u petak u 13.00 po našem vremenu, a ceremonija će biti nesvakidašnja zbog "kovid protokola".

PROČITAJTE JOŠ

Olimpijske igre će se održati ove, 2021. godine, uprkos protestima velikog broja građana Japana, pisale su se peticije, ali je država uz Međunarodni olimpijski komitet stala iza samog događaja.

Mere su rigorozne, sportisti prolaze već na aerodromima kroz višesatne provere i takozvanih 10 kontrolnih „stanica“, a brojne utakmice i mečevi se već održavaju, iako Igre zvanično nisu otvorene.

To će biti učinjeno u petak, kada će barjak Srbije nositi zlatna košarkašica Sonja Vasić i trofejni vaterpolista Filip Filipović.

Ovu odluku doneo je Izvršni odbor OKS na predlog Sportske komisije na čijem se čelu nalazi Milica Mandić, a Međunarodni olimpijski komitet dozvolio je nacionalnim komitetima da na najvećoj smotri svetskog sporta u Japanu prvi put zastavu zajedno nose muški i ženski sportista. Na Igrama u Riju 2016. godine Filipović je predvodio vaterpoliste na putu do zlatne medalje, dok je Sonja Vasić sa košarkašicama osvojila bronzu, a ovog leta je osvojila evropsko zlato.

Sve o Olimpijskim igrama, otvaranju i svemu što nas posle čeka bićete u prilici da pratite na našem specijalu Tokio 2020. Čekaće vas i brojne zanimljivosti, izveštaju, analize, intervjui i sama atmosfera iz Japana…

Koliko ima sportista?

Imaće Srbija 86 sportista (neće svi biti prisutni na otvaranju Olimpijskih igara, pojedini se naknadno priključuju zbog kasnijih termina takmičenja), a glavna zvezda, ne samo Srbije, već i Olimpijskih igara, biće Novak Đoković, koji je već ranije nosio barjak.

Novak je hit u Olimpijskom selu, ne može ni da večera bez molbe za selfi, održao je i predavanje srpskim sportistima na temu motivacije, a prvi meč igraće u subotu oko 8.30 po našem vremenu.

Na samim Igrama će biti oko 11.000 aktera,  a poznat je i raspored ostalih sportista i disciplina, a što se otvaranja tiče, nije moglo da prođe bez skandala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum, File

Skandal uoči otvaranja Igara

Dan pre ceremonije, organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog šale o holokaustu koju je izveo tokom nastupa u humorističkoj emisiji 1998. godine.

Predsednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz „Hajde da se igramo holokausta“.

„Otkrili smo da je gospodin Kobajaši u svom nastupu iskoristio frazu ismevajući istorijsku tragediju. Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj dogadjaja dan uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara i što smo izazvali nevolje i zabrinutosti mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje“, rekla je Hašimoto.

Uz to, muzičar Keigo Ojamada odstupio je sa mesta kompozitora ceremonije otvaranja, jer je potvrđeno nasilničko ponašanje.

On se našao na udaru kritika nakon što su komentari koje je dao u intervjuima devedesetih počeli da kruže po društvenim mrežama, a isplivale su i priče da je u detinjstvu maltretirao vršnjake u školi.

Foto:REUTERS/Issei Kato

Kako će izgledati ceremonija otvaranja Olimpijskih igara?

Same Igre nisu skromne, koštaće oko 13 milijardi dolara, ali će svečanost otvaranja biti svedena.

Nije bilo klasične štafete olimpijske baklje zbog straha od koronavirusa, prvobitni plan je bio da je Japanom pronese 10.000 trkača.

Od toga se odustalo, a mnogi detalji same ceremonije se ne otkrivaju.

Ono što je sigurno, biće to muzičko-scenski i vizuelni spektakl uz vatromete, a sve se prepliće sa predstavljanjem tradicije i kulture domaćina.

Podsećamo, otvaranje Olimpijskih igara zakazano je za petak od 13 sati po našem vremenu i onda nas čeka 17 spektakularnih dana iz Tokija.

BONUS VIDEO Sve o srpskim sportistima u Tokiju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar