Foto: EPA-EFE/Michael Reynolds

Damir Mikec je ušao u istoriju srpskog sporta osvajanjem svoje prve medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju i ujedno i prvog odličja za Srbiju u Japanu. Sportista koji je uradio ono o čemu mnogi sanjaju je u razgovoru za Nova.rs pričao o velikom uspehu, Novaku Đokoviću i svemu što mu je prošlo kroz glavu tokom finala.

PROČITAJTE JOŠ

„Još nisam svestan ovog uspeha da budem iskren. Jesam priželjkivao, jeste mi još samo ova medalja falila, ali uvek ima i sumnje. Ipak, veliki rad i trud vam daje pravo da se tome nadate“, rekao je za Nova.rs Damir Mikec u sitne sate iz Japana.

On nije krio sreću što je konačno ostvario svoj san.

„Drago mi je da sam to konačno uspeo iz četvrtog pokušaja, na četvrtim Igrama. Bio je trnovit put, olimpijska medalja se ne osvaja tako lako“, kaže Mikec u prvim utiscima.

Mikec je rekao da je bilo mnogo znakova da će osvojiti medalju, a veče pred takmičenje mu je sreću poželeo i najbolji teniser sveta Novak Đoković.

„Čuo sam ga sa terase, on je odlazio u hotel gde sam mu ja zviždao i onda mi je on rekao, srećno sutra brate. Tako da mi je to dalo vetar u leđa“.

Mikec i Đoković su zajedno debitovali na Igrama u Pekingu, a naš strelac je ispričao i zanimljivu anegdotu iz njihovog druženja u Tokiju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

 

„Kada je Nole stigao, svi smo hteli da ga pozdravimo i da se ispričamo. Mi smo saborci još od Pekinga. Pričali smo o svemu i svačemu i onda sam mu ja rekao da moram da idem. I on mi kaže, pa gde ćeš,  čekaj malo da se družimo ispred zgrade svi zajedno. Ja mu kažem, moram imam autobus u 15 do 6 ujutru da idem na trening. Nije mogao da veruje da tako rano moram da odem. Sutradan kad smo se sreli, kaže on meni, znaš da sam tri puta mislio na tebe, kako si ustao tako rano“, kaže uz smeh Mikec za naš portal.

On je ispričao koliko je zapravo bilo teško i o čemu je razmišljao kada su krenule oscilacije tokom takmičenja.

„Bio je dobar početak, ali je neka sredina bila malo lošija. Nije bilo kako sam očekivao i planirao i rezultat je bio malo niži. Sreća me pogledala, ušao sam u finale kao osmi i rekao sam, ovo mora odmah da se zaboravi što pre, da se napravi nova taktika za finale. Imali smo svega sat vremena da to sve napravimo pa smo se osamili trener i ja. Napravili smo se na kraju ispostavilo se i lepu priču i super taktiku“, objašnjava Mikec.

On kaže da je finale bilo izuzetno napeto i da je po prvi put uradio nešto što inače nikada ne radi.

„U finalu sam počeo sa prvim jako dobrim metkom, sledeći je već bio loš. To je baš bila velika klackalica. Onda sam pogledao na kom sam mestu. To inače ne volim da radim. Ali u tom trenutku sam hteo da vidim na kom sam mestu, da mi da neku novu motivaciju. Video sam da nisam daleko od vodeće trojice i onda sam dao gas“, priča nam srebrni olimpijac šta mu je prolazilo kroz glavu.

Kaže da je najteži trenutak bio kada je u jeku borbe došlo do neplaniranog kiksa.

„Nakon 12. metka sam napravio još jednu grešku. Onda sam tu rekao, ovo ti je poslednja greška i nema više. Sad idemo na jake centre. Kako sam znao i umeo sam se skoncentrisao. Uspeo sam da se domognem te bronze, a onda sam ponovo pogledao i video da je srebro blizu. I rekao sam, zašto ne još sjajnije odličje“.

On kaže da je konkurencija bila žestoka, ali da se sve isplatilo.

Foto: EPA-EFE/Michael Reynolds

„U finalu smo svih osmorica jaka imena u ovom sportu, tako da nije znalo šta da se očekuje, ali verovao sam u sebe i u taj moj rad minuli. Morao sam i na pod da padnem. Sad mi je srce puno“, priča Mikec.

Međutim, tu nije kraj. Njega ubrzo već čeka i takmičenje u miksu sa Zoranom Arunović, koje je po prvi put prisutno na Igrama i gde su pred takmičenje bila i najveća očekivanja.

„Prvo bodrim Zoranu u pojedinačnoj konkurenciji. A onda da zajedno po planu bude onako kako priželjkujemo. imamo veliki niz medalja, čak šest uzastopnih na evropskim prvenstvima i dve na Svetskom kupu gde svi nastupaju, ali konkurencija je žestoka. Ipak, dugo treniramo zajedno i dobro se poznajemo i mislim da su sa pravom takva očekivanja“, veruje naš strelac u novi uspeh.

On kaže da je velika stvar i što je Tijana Bogdanović osvojila medalju za Srbiju.

„Drago mi je da je Tijana odmah odmah osvojila posle mene. Izvanredan dan za Srbiju što smo povukli pelcer i probili led“, kaže Mikec za kraj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare