Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Mihain Lopez, rvač sa Kube uspeo je da uradi nešto što nikome nije uspelo od muškaraca u ovom sportu - da osvoji četvrtu uzastopnu zlatnu medalju.

PROČITAJTE JOŠ

Lopez je uspeo ono što ni najvećem rvaču svih vremena legendarnom Rusu Aleksandru Kareljinu nikada nije pošlo za rukom, jer je u svom četvrtom pokušaju on osovjio samo srebro, dok je Kubanac došao do zlata.

Lopez je u finalu pobedio Jakoba Kadžalu bez izgubljenog poena. To mu je treće uzastopno zlato do kojeg je došao ne dozvoljavajući rivalima ni jedan jedini poen, a samo je na prvim igrama u Pekingu ispustio tri.

„Div sa Heradure“ kako zovu ovog majstora u grčko-rimskom stilu rvanja je postao poznat po tome što je svoje protivnike podizao na rame i bacao ih kao da su najobičnije igračke, što je samo po sebi neverovatno jer je prva dva zlata osvojio u kategorijama do 120 kilograma, a u Riju i Tokiju se takmičio u kategoriji do 130 kilograma.

Mihain Lopez, Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

 

Poreklo njegove ogromne snage vodi korene još iz detinjstva kada je kao mali nosio teške kutije sa voćem i domaće životinje preko ramena.

Jedan trener je to primetio pa je krenuo da se bavi boksom. Jedan trener ga je primetio i ohrabrio da se bavi rvanjem koje je toliko zavoleo da nije odustao ni kada je doživeo dvostruki prelom noge 2008. godine.

Stekao je ogromnu popularnost u svojoj zemlji da se verovalo da je samo pokojni Fidel Kastro bio popularniji od njega.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju posvetio je upravo Kastru, a spomenuo je „velikog komandatanta“ i tokom boravka u Tokiju.

Mnoge zemlje su pokušale da ga privole da nastupa za njih nudeći mu neverovatne uslove, ali je Lopez ostao veran Kubi i svom narodu. Tako je stao uz rame bokserskim legendama Teofilu Stivensonu i Feliksu Savonu koji su odbijali da postanu profesionalci da bi svojoj zemlji donosili medalje.

Mihain Lopez je u Tokiju nosio zastavu na otvaranju, a mnogi se nadaju da će ga gledati i u Parizu za tri godine kada će imati punih 41 godinu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar