Foto: EPA/FRANCK ROBICHON

Srbija je od 2008. godine podizala konstatno broj medalja na Olimpijskim igrama, u Pekingu 2008. osvojila je ukupno tri odličja, u Londonu četiri godine kasnije četiri medalje, a 2016. godine, u Rio de Žaneiru, bilans je bio osam odličja.

Za sada, u Tokiju, osvojene su tri medalje u individualnim sportovima. Prvo je Damir Mikec u streljašvu uzeo srebro, pa su čast tekvondoa branile Tijana Bogdanović (bronza) i Milica Mandić (zlato). Jedinu medalju u ekipnim sportovima osvojili su basketaši – bronzu.

PROČITAJTE JOŠ

Za četiri dana, napravljen je lep bilans – četiri olimpijske medalje, ali je bilo i iznenađujućih poraza, poput ispadanja Nemanje Majdova u džudou u kategoriji do 90 kilograma. Momak koji je bio u najužem krugu favorita, već u 1. rundi je izgubio od Nemca Eduarda Tripela zbog trenutka nepažnje, dok su u miksu Zorana Arunović i Damir Mikec posustali u borbi protiv Ukrajine za bronzu.

Ostaće žal i basketašima zbog propuštene prilike za zlato, igrali su dominantno do polufinala i zatim šokantno izgubili od Rusije sa 21:10, dok veslači Miloš Vasić i Martin Mačković nisu imali dovoljno sreće da doveslaju do medalje.

U timskim sportovima, Srbija će put do medalje tražiti u ženskoj odbojci i košarci, zatim i u vaterpolu u muškoj konkurenciji, na oproštaju brojnih veterana sjajne generacije.

U tenisu, Novak Đoković i dalje nastavlja pohod na zlato u polufinalu igra protiv Saše Zvereva, u miks dublu igraće sa Ninom Stojanović. Među favoritima je Ivana Španović u skoku udalj, Jovana Preković u karateu u kategoriji do 61 kilograma, aduti su još kajakaš Strahinja Stefanović  i rvač Mate Nemeš, uz kojeg šansu imaju gruzijski rvači koji brane boje naše zemlje, Zurab Datunašvili i Mihail Kadžaja.

Džudista Aleksandar Kukolj je eliminisan u drugom kolu, on je bio jedan od kandidata za medalju, ali umesto njega u trku se uključila bokserka Nina Radovanović, koja je iz „senke“ stigla već do četvrtfinala i korak je deli od medalje. U igri je i Zorana Arunović, koja je u gađanju pištoljem prva posle prvog dela kvalifikacija, iza ponoći ima drugi deo takmičenja – brzu paljbu, a ukoliko se plasira u finale ujutro će pucati za medalju.

Uz dosadašnje medalje, najveći aduti su na kraju Đoković, Španovićeva, odbojkašice, košarkašice i vaterpolisti, a uz spomenute individualne sportiste i pojedina iznenađenja, moguće je da Srbija dođe do dvocifrenog broja odličja. Srbija je na 24. mestu po odličjima, prva je Kina sa 31 medaljom (15 zlata), drugi Japan sa 25 medalja (15 zlata), treća je selekcija SAD zbog 14 zlata, iako ima 38 medalja ukupno.

Iz zemalja regiona, Slovenija je na 14. mestu, sa dva zlata uz bronzu i srebro, dok Hrvati za sada imaju zvanično dva zlata.

Podsećanja radi, 2016. godine, zlatnu medalju osvojili su srpski vaterpolisti i rvač Davor Štefanek, srebrnu reprezentativka u tekvondou Tijana Bogdanović, odbojkašice, kajakaši Marko Tomićević i Milenko Zorić i košarkaši, a bronzanu atletičarka Ivana Španović i košarkašice.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare