Foto: JAVIER SORIANO / AFP / Profimedia

Jovana Preković 30. jula otišla je u Tokio, sada je došlo vreme da napadne medalju na Olimpijskim igrama.

PROČITAJTE JOŠ

Obzirom da će karate debitovati na Olimpijskoj sceni, Jovanino ime ostaće zapisano u istoriji, kao prva Srpkinja koja je u ovom sportu učestvovala na Olimpijskim igrama.

„Srećna sam što sam obezbedila kartu za Olimpijske igre. Na čak 26 takmičenja smo učestvovali i skupljali bodove za Igre. Želela sam da iskoristim priliku i da se kvalifikujem. Osećala sam veliki pritisak, obzirom da ne znamo kada će karate opet biti deo Olimpijskih igara“, izjavila je Jovana pred put.

Ona je u maju ove godine postala šampionka Evrope u karateu, biće u krugu favorita za odličje.

U kategoriji kumite do 61kg, ona kreće takmičenje u petak već oko 5.30 po našem vremenu.

Prva protivnica će joj biti Marokanka Btisam Sadini, zatim čeka šest borbi, pa se suočava sa Peruankom Aleksandrom Risko Grande.

Potom su na programu četiri borbe, pred ukrštanje sa Anitom Seroginom iz Ukrajine. Između te i završne borbe sa Egipćankom Đijanom Lotfi, održaće se tri meča.

Sve to deo je grupne faze, takmičarke su raspoređene u po dve grupe, a već posle četiri borbe može da se obezbedi medalja.

Naime, po dve najbolje takmičarke iz svake grupe idu direktno u polufinale, koje garantuje medalju, jer nema meča za bronzu.

Dobijaju je obe poražene polufinalistkinje, a u drugoj grupi su Jan Ksiaojan iz Kine, Francuskinja Lejla Ertol, Japanka Majumi Someja, Aleksandra Vanesa Grande Risko (Peru) i Turkinja Merve Coban.

U slučaju plasmana u polufinale, Jovana bi se borila 6. avgusta oko 13.05 po našem vremenu.

Finale je u 13.40 istog dana, nema meča za bronzu, dobijaju je poražene polufinalistkinje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar