Foto: EPA/EFE

Sportisti sa Balkana, ali i čitava javnost uživa u velikim sportskim nadmetanjima. Neretko se pojavljuju paralele kako zemlje od tri, četiri ili sedam miliona stanovnika dominiraju u različitim sportovima. Ipak, kako bi izgledao saldo medalja kada se saberu odličja svih država bivše Jugoslavije?

Spuštena je zavesa na Igra u Tokiju, poslednjeg dana su SAD pretekle Kinu na vrhu sa 39 zlata, jednim više od selekcije koja je gotovo sve vreme bila na čelu. Na kraju, Amerikanci su pored 39 najsjajnijih odličja imali i 41 srebro, i 33 bronzi (ukupno 113), dok su Kinezi završili sa još 32 srebra i 18 bronzi za ukupno 88 medalja.

Od zemalja bivše Jugoslavije najbolje je plasirana Hrvatska na 26. mestu sa tri zlatne medalje, tri srebrne i dve bronzane (ukupno osam).

PROČITAJTE JOŠ

Tek dve pozicije iza je Srbija sa istim brojem zlata, jednim srebrom i čak pet bronzi, pa iako ukupno imamo odličje više od komšija, Hrvati su ispred zbog srebra više, jer se najpre gleda broj medalja prema značaju, a ne ukupan.

Na 31. mestu je Slovenija takođe sa tri zlata, jednim srebrom i jednom bronzom.

Naša zemlja se okitila sa rekordnih devet medalja, što je jedna više u odnosu na Igre u Riju 2016. godine.

Karatistkinja Jovana Preković je donela zlato, baš kao i nekoliko dana ranije u tekvondou Milica Mandić, i ujedno postala prva naša olimpijka sa dva zlata. Za kraj su vaterpolisti odbranili olimpijski tron, dok je jedino srebro osvojio Damir Mikec (ujedno i prva medalja u Tokiju) u streljaštvu.

Do bronze su redom dolazili Tijana Bogdanović (tekvondo), basketaši, Milenko Sebić (streljaštvo), Zurab Datunašvili (rvanje) i poslednjeg dana odbojkašice.

Tzv Kosovo je osvojilo dve zlatne medalje u Tokiju i zauzelo 42. poziciju, dok je Severna Makedonija (77) stigla do istorijskog srebra. Bosna i Hercergovina i Crna Gora nisu uspele da osvoje medalje.

BONUS VIDEO: Datunašvili sa bronzom i srpskom zastavom stigao u Beograd

Kada se podvuče crta za sve jugonostalgičare država bi osvojila ukupno 25 medalja, od čega 11 zlatnih, što znači da bi bila na sedmom mestu liste najboljih učesnika, jer se uvek prvo gledaju zlatna odličja, a sedma je Holandija sa 10 zlata.

Nekadašnja država bi imala 11 zlatnih medalja, šest srebrnih i osam bronzanih, pa bi ispred nje na listi bile samo Australija, Ruski olimpijski komitet, Velika Britanija, Japan, Kina i SAD.

Bio bi ovo i najbolji nastup Jugoslavije na Igrama svih vremena, jer je najbolji rezultat imala 1984. u Los Anđelesu kada je stigla do 18 medalja od čega sedam zlatnih, četiri srebrne i sedam bronzanih.

Ruku na srce broj sportova se povećavao u svakom novom ciklusu, logično i broj takmičara samim tim. U Los Anđelesu je bio 21 sport, dok je već do Tokija taj broj stigao do 33. Otud i veći broj medalja nego ikada ranije.

BILANS MEDALJA ZEMALJA SFRJ U TOKIJU

Hrvatska 3 3 2

Srbija 3 1 5

Slovenija 3 1 1

Tzv Kosovo 2 0 0

Severna Makedonija 0 1 0

Bosna i Hercegovina 0 0 0

Crna Gora 0 0 0

UKUPNO 11 6 8

BONUS VIDEO Sebić za Nova.rs na ivici suza o bronzi, Bobani i dirljivom gestu VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram