Novak i Zverev Foto:JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Aleksandar Zverev je zaustavio Novaka Đokovića u polufinalu Olimpijskih igara kada ga je posle neverovatnog preokreta sprečio da dođe u priliku da uradi nešto što je u tenisu delovalo nemoguće - osvajanje zlatnog slema.

PROČITAJTE JOŠ

Bio je to veliki udarac za srpskog tenisera posle kojeg nije izgledao kao vanzemaljac, već kao običan čovek, slomljen zbog teškog i šokantnog poraza.

Nemački teniser će ponovo pokušati da zaustavi Đokovića u ispisivanju istorije i da mu zada još jedan bolan udaraca u tom poduhvatu se uzda u veliko samopouzdanje stečeno serijom pobeda i činjenicom da igra najbolji i najzreliji tenis u životu.

Zverev je već godinama igrač kome se prognozira blistava karijera i jedan od predvodnika novog talasa koji bi trebalo da nasledi veliku trojku, ali bi se uglavnom sapleo i pao u trenutku kada se očekivao iskorak.

Povremeni bljeskovi, osvajanje poneke masters titule i pobede protiv najboljih bila su potvrda talenta koji Zverev poseduje, ali bi posle svakog nagoveštaja iskoraka, usledio strmoglav pad.

Porazi od mnogo lošije rangiranih igrača, loše igre na grend slem turnirima i veliki padovi u igri u toku samo nekoliko gemova postali su zaštitni znak Zvereva.

Onda se desio Tokio.

Zverev je bio na ivici poraza od Novak Đokovića u polufinalu jer je u jednom trenutku imao set zaostatka i brejk zaostatka, a onda je usledio preokret koji malo ko može da pojmi.

Strahovita serija osvojenih poena i gemova tokom koje je Novaka rasturio na froncle, donele su nemačkom teniseru titulu, ali istovremeno i neverovatnu injekciju samopouzdanja.

Rutinski je došao do pobede u finalu i velike titule, a onda je pokorio Sinsinati.

Pobede protiv Rubljeva, Ruda, Cicipasa i stabilnost u igri kakvu nije pokazivao ranije kada u prelomnim trenucima izvlači najbolje udarce i pokazuje smirenost koja ga nije krasila

Samo jedan izgubljen set, a onda i pet pobeda u Njujorku bez izgubljenog seta, potvrda su novog, moćnog Zvereva koji odjednom i u očima najvećih pristalica Đokovića izaziva nelagodu i strah da bi još jednom mogao da bude koban.

Ove godine je na US Openu briljantan što pokazuju i statistike.

Kada ubaci prvi servis, osvaja neverovatnih 82 posto poena što će biti izazov i za Novakov ritern, a spašava 75 posto brejk lopti, pa tako i ne preterano česte prilike za oduzimanje servisa padaju u vodu.

Na dosadašnjem turniru je dozvolio damo četiri brejka i jednostavno ne ostavlja mnogo šansi svojim rivalima.
Pored servisa koji je postao njegovo smrtonosno oružje značajno je popravio i druge aspekte svoje igre. Sve bolje riternira, mnogo se bolje kreće što doprinosi njegovoj defanzivi, a na taktičkom planu pametnije bira udarce i donosi bolje odluke.

Zverev kako teniser postao je prava mašina sposobna da igra sa najboljima i da ih u većini slučajeva pobeđuje. Doduše, i izazov pred njim u vidu Đokovića u igri na tri seta je nivo igre koji još nije uspeo da pređe.

Međutim, tu je i mračna strana ovog fantastičnog tenisera zbog koje se već mesecima nalazi na stubu srama.

Iako deluje da ga nije briga i da ga teške optužbe za nasilje ne dotiču, u pitanju su stvari koje bi mogle skupo da ga koštaju u bliskoj budućnosti ako se dokaže krivica.

Poznati teniski novinar Ben Rotenberg je objavio intervju sa Olgom Šaripovom, bivšom devojkom nemačkog tenisera koja ga je optužila za maltretiranje tokom veze.

„Kada sam izašla ispod tuša i krenula po peškir, došao je i rekao: ’Spakuj odmah stvari i idi’. Rekla sam mu: ’OK, možeš li samo da sačekaš nekoliko minuta? Gola sam ovde.’ Počeo je da me udara, a ovoga puta sam shvatila da ne mogu da budem vreća za udaranje. Samo sam pokušavala da se zaštitim. Već sam bila gola. Žena sam, nisam mnogo jaka. A posle tuširanja, nisam imala ni vremena da odem po odeću. Nisam se osećala bezbedno nijednog trenutka“, deo je mučne ispovesti koja Zvereva stavlja pod drugačije svetlo.

Ona se tu nije zaustavila.

Novak Đoković, Aleksander Zverev
Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

„Počeo je da mi govori stvari poput: ’Nadam se da ćeš umreti, trebalo je juče da umreš, ali ne u mojoj sobi. Ako hoćeš da umreš, uzmi insulin i idi umri na ulici, jer ja ne želim probleme. Ne želim više da se bakćem sa tobom’. Ja sam plakala i rekla mu: ’OK, ako želiš da umrem, daj mi insulin. Idem na ulicu i to je to. Ne mogu više da se borim s ovim. Šta hoćeš od mene? Udarićeš me? Već jesi’“.

Njene reči su izazvale veliku prašinu, a mnogi su počeli da upiru prstom u njegovom pravcu.

Nije se Zverev previše potresao. Demantovao je navode, angažovao advokate i krenuo u sudsku bitku sa svima koji su ga optuživali.

Iz njegove pojave na terenu se teško može zaključiti koliko ima istine u čitavoj priči, ali je pokazao da ume da eksplodira ui da pokaže veliku dozu agresije i besa..
U nekoliko navrata je uništavao rekete do neprepoznatljivosti i svađao se sa sudijama

Iako to nije stvar koju ekskluzivno on radi, bio je jedan od prepoznatljivijih zbog načina na koji je se njegov bes manifestovao.

Ipak, njegov uspon u poslednjih nekoliko meseci nisu poremetile pomenute optužbe, a Nemac deluje nikad smireniji i fokusiraniji.

Sada ga čega izazov karijere u vidu Đokovića koji je na svom putu ka ispisivanju istorije. Jedan od njih dvojice na kraju će izaći kao pobednik i dobiti šansu da se bori za titulu.

BONUS VIDEO Najbolji potezi Đokovića protiv Beretinija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare