Foto: Valerio Rosati / Alamy / Alamy / Profimedia

Uvod u haos.

Nedugo nakon što je objavljena odluka ATP da bodovi na Vimbldonu ne budu dodeljeni, oglasila se i uprava „nezvaničnog svetskog prvenstva“ za tenisere.

U zvaničnom saopštenju, uprava Vimbldona poručila je da ne odustaje od odluke da teniseri iz Rusije i Belorusije ne smeju da nastupe na ovom turniru:

„Prihvatamo da nam se mišljenja razlikuju kada je u pitanju odluka da igračima iz Rusije i Belorusije ne bude dozvoljeno učešće na turniru, i duboko žalimo zbog svih individualaca na koje je ovo uticalo.

Međutim, uzevši u ozbir odluku vlade Velike Britanije da ograniči globalni uticaj Rusije, ostajemo pri stavu da smo doneli jedinu ispravnu odluku za Vombldon kao globalno prepoznat sportski događaj i britansku instituciju, i nje ćemo se držati.

Nismo bili spremni da na bilo koji način dovedemo ličnu bezbednost igrača u pitanje, kao ni njihovih porodica. Verujemo da bi zahtevanje individualnih deklaracija – što bi morali da urade svi vodeći igrači – kao uslov za ulazak u zemlju u ovom momentu nosilo veliki rizik sa sobom.

Takođe, odbijamo da prihvatimo mogućnost da uspeh na Vimbldonu bude iskorišćen u svrhu propagande ruskog režima, koji je kroz istoriju već koristio uspehe svojih sportista kao narativ ruskog naroda.

Iz tog razloga izražavamo razočaranje odlukom da turniru budu oduzeti bodovi. Verujemo da ova odluka nije ispravna u kontekstu okolnosti situacije, i pozicije u kojoj smo se mi našli, kao i da će biti štetna za igrače na Turu.

Razmišljamo o svojim opcijama, uz razgovore sa našim kolegama sa drugih grend slem turnira“, navedeno je u saopštenju Vimbldona.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare