"Dolazi na Rolan Garos kao aktuelni šampion i nije mogao da igra na Australijan openu i biće supermotivisan da igra dobro tamo - izgleda jako dobro na terenu."

Barbara Šet, bivša sedma igračica planete, jedno je od najomiljenijih lica na teniskom karavanu.

PROČITAJTE JOŠ

Za Nova.rs je otkrila mnoge nepoznate detalje koji se dešavaju iza kamere, pojasnila je kako je Novak oduševio i veruje da će Đoković oboriti još nekoliko rekorda.

Nema nikakvu dilemu da bi Đoković mogao da odbrani titulu na Rolan Garosu.

„Mislim da bismo mogli da vidimo da osvaja 21. grend slem titulu. Pronašao je formu u pravom trenutku, ali ne smemo da zaboravimo da nije igrao mnogo mečeva, mnogo turnira ove godine. Trebalo mu je malo vremena da se pokrene, pogotovo na šljaci, ali stvarno možete da vidite od turnira do turnira da se oseća sve bolje. Uostalom, rekao je kad je osvojio titulu u Rimu: Osećam se sjajno. To je bio jako dobar meč, pokazao je da je Novak veoma opasan. Dolazi na Rolan Garos kao aktuelni šampion i nije mogao da igra na Australijan openu i biće supermotivisan da igra dobro tamo – izgleda jako dobro na terenu“, poručila je Šet, komentatorka „Eurosport“, za novine Nova.rs.

Prokomentarisala je i veliko rivalstvo Nadala i Đokovića.

„Fantastično je gledati to rivalstvo, prava poslastica. Mislim da nikada neće postojati rilvastvo kao što je ovo, Treba biti oprezan posebno kada se zna da Nadal ima problema sa nogom, nije mogao da igra poslednji meč protiv Šapovalova kako treba i to je ključ. Ako je Rafa zdrav i nema bola, onda je on najteža osoba za pobediti na Rolan Garosu. On je kralj Rolan Garosa, nadam se da će doći do scenarija gde se sastaju u četvrtfinalu. Sećam se prošlogodišnjeg meča kada je Rafa takođe bio povređen, ali bila je to neverovatna borba. Malo je nesrećna okolnost što će igrati već u četvrtfinalu, to je poslastica za navijače. Biće pitanje koliko će Nadal biti zdrav jer da biste mogli da pobedite Novaka morate da budete 100 odsto zdravi, ne možete biti povređen. Mislim da Novak trenutno razmišlja „Stvarno želim da dam 200 odsto, želim da osvojim ovu grend slem titulu, želim da pokažem mlađoj generaciji da sam i dalje tu“. Mislim da je to veoma bitno jer mu je Danil Medvedev za petama na drugom mestu, a Danil neće moći da igra Vimbldon. Osim ukoliko ne dođe do velikih problema, a mislim da se to neće desiti. Izuzetno je bitno vreme za Novaka na Rolan Garosu da ostane na prvom mestu i sigurno je to njegov cilj.“

Barbara Šet i Novak Đoković Foto:Peter Schatz / Alamy / Alamy / Profimedia/Xinhua/Avalon.red / Avalon / Profimedia

Novaku nedostaje još sedam nedelja da izjednači rekord Štefi Graf sa 377 sedmica na vrhu liste. Na pitanje da li će ovo definitivno značiti da je Đoković GOAT, Šet je ponudila nešto drugačiji odgovor.

„Mislim on je definitivno najbolji ikada. Imamo nekoliko najboljih oko nas, ali na različite načine. Ta generacija u poslednjih 15, 20 godina sa Novakom, Rafom i Rodžerom, tako nešto više nikada nećemo videti nikada više. Gurali su jedan drugog do granica da postanu igrači kakvi su danas, Novak je GOAT takođe. Ne gledate samo grend slem titule ili nedelje na mestu broj jedan. Biće upamćeni kao „Velika trojka“, kao GOAT. Nadal sada vodi, ali ako Rafa ne bude vodio za nekoliko godina to se neće menjati. Nadal je osvojio 13 Rolan Garosa, pa je GOAT tu. Svi pišu istoriju i niko neće nikada biti zaboravljen.“

Teško je postaviti originalno pitanje Đokoviću ili Federeru nakon što su dali toliko intervjua. Ipak, Barbara otkriva kako se ona priprema.

„Uvek je lepo pričati sa njima, svi su sjajni i odlični su za intervjue, mnoge mlađe generacije bi mogle da uče od njih jer su toliko otvoreni prema medijima i kako se odnose prema medijima. Volim da ih pitam i neka pitanja van tenisa. Uvek pričamo u tenisu o bekhendu i forhendu, o rivalistvu, o pobedi, porazu, uvek je lepo pričati i o nečemu drugom. Novak i Rodžer imaju porodice, decu, možete da vidite da vole da pričaju o tome, lice im se ozari, uživaju u tome. Volim da pričam sa svima njima, oni su odlični partneri za intervju jer daju više nego mnogi drugi teniseri. Voleo bih da su svi takvi jer imaju dobar smisao za humor, smeju se na svoj način, ne shvataju sebe preozbiljno i uvek je zabavno raditi sa njima.“

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Pojasnila je i o čemu razgovara sa igračima dok se ne upale kamere.

„Veoma su otvoreni, sa Rodžerom sam igrala istovremeno i pričamo isti jezik. Jednom smo imali šou „Gem, Šet i Mats“ i on je počeo da se smeje, pitala sam ga i zašto se smeje. Rekao je da je ime tako zabavno, a onda sam ga udarila papirom po nozi. Poslednjih nekoliko godina bilo je veoma teško zbog korone, pa nismo mnogo pričali pre toga. Ali obično pričamo o nekim stvarima, o dobrim restoranima, porodici. Uvek postoji privatni razgovor pre nego što se upale kamere i onda sledi pravi intervju.“

O Kecmanoviću

Šet je prokomentarisala i kako vidi razvoj Miomira Kecmanovića, ali ističe da će imati trnovit put do prvog grend slema.

„Nisam ga gledala dovoljno detaljno, videla sam da je na Australijan openu stigao do osmine finala. Osvojiti grend slem titulu je velika stvar, ima toliko tenisera koji su kandidati da osvoje i prvi grend slem. Poput Zvereva, Cicipasa, Alkaraza, dolazi i nova generacija. Nije lako nekome kao što je Kecmanović, ali i dalje mora da sanja. To je veliki san svakog igrača i nikada ne znate šta će se desiti. Morate da radite mnogo, muški tenis je na raskrsnici veoma je „gusto“. Nema velike razlike između igrača, nije lako probiti tu grend slem granicu jer to nije jedan ili dva igrača, već više njih.“

Nije sigurna da će se pojaviti momak Alkarazovih godina koji bi u budućnosti mogao da mu bude veliki rival, objasnila je i zašto.

„To je veliko pitanje da li ćemo opet videti rivalstvo kao između Rafe, Rodžera i Novaka. Oni su bili jedinstveni i nisam toliko sigurna. Alkaraz ima sve te igrače koje želi da pobedi, kakvu je godinu imao, izgubio je samo tri meča ove sezone. Neverovatno je koliko je brzo napredovao, biće zanimljivo ko dolazi sledeći. Verovatno neće biti novi 19-godišnjak, to je veoma retko pogotovo u današnje vreme. U prošlosti smo imali Matsa Vilandera koji osvaja Rolan Garos sa 17 godina, imali smo Majkla Čena, Borisa Bekera i mnoge druge, ali se to više ne dešava. Mislim da će Alkaraz biti sigurno biti Top 5, mislim da će u budućnosti pretendovati da bude najbolji na svetu. Koliko je sjajno imati memšavinu generacije, mislim to je tri ili možda čak i četiri generacije. Neverovatno, muški tenis je izuzetno uzbudljiv sada“, završila je Šet.

BONUS VIDEO Novak Đoković emotivno o prvom meču sina Stefana

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram