Foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER/EPA-EFE/JUANJO MARTIN/EPA-EFE/JOHN G MABANGLO/EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Nekoliko potencijalnih mina za favorite.

Najvažniji grend-slem u sezoni možda nema takvu težinu kao inače, ali će Vimbldon i ovoga puta biti izuzetno uzbudljiv.

PROČITAJTE JOŠ

Zabrana dolaska ruskim i beloruskim teniserima i reakcija ATP koji je doneo odluku da se u Londonu neće dodeljivati bodovi, bacio je veliku senku na najveći turnir na svetu, ali je uprkos tome i dalje veliko interesovanje kao i borba za trofej.

Glavna priča je pohod Rafaela Nadala na kalendarski grend slem nakon osvajanja titula u Australiji i Frnacuskoj i pokušaj Novaka Đokovića da ga u tome spreči i osvajanjem titule nastavi GOAT trku sa velikim rivalom.

Tu je i pitanje šta može mladi Karlos Alkaraz koji je podigao veliku prašinu sjajnim partijama ove godine, ali je i poklekao pritisku na Rolan Garosu. Zanimljivo je da je i on poput Đokovića i Nadala odlučio da preskoči turnire na travi, pa ostaje da se vidi kako će na nekog sa tako malo iskustva igranja na travi uticati takva odluka.

Tu su i standardni favoriti na ovoj podlozi. Nakon prošle godine i dobrih rezultata u uvodnim turnirima, Mateo Beretini i Hubert Hurkač su se iskristali kao ozbiljni igrači na travi.

U senci skandala, igrani su i turniri na travi koje imamo priliku da gledamo samo tokom juna meseca, a tu smo mogli i da se uverimo u kakvoj formi dolaze neki od tenisera.

Čini se da je najznačajnija informacija to što Australijanac Nik Kirjos deluje spremno i u dobroj formi i ukoliko bude zadržao fokus mogao bi da napravi džumbus na turniru. Poznato je da Kirjos zbog servisa i stila igre mnogo više voli da igra na bržim podlogama, a to je pokazao i tokom vimbldonske uvertire.

Nik Kirijos/Foto/EPA-EFE/NEIL HALL

Odigrao je dva polufinala u Štutgartu i Haleu gde je između ostalih pobeđivao i Cicipasa, Fučoviča, Basilašvilija dok su ga zaustavlajli Endi Mari i Hubert Hurkač. Ipak, bilo je evidentno da Kirjos može da bude opasan na travi i solidan broj mečeva koje je odigrao bili su odlična priprema.

Ima solidan žreb u prva dva kola u kojima će biti favoit, dok će mu u trećoj rundi rival biti Cicipas kojeg je dobijao na travi. Ukoliko to prebrodi, u osmini finala su potencijalni rivali Denis Šapovalov i Roberto Bautista Agut.

Upravo je Španac jedna od potencijalnih mina i igrač koji bi mogao daleko da dogura.

Za razliku od većine zemljaka, on mnogo bolje igra na brzim podlogama, a upravo je na Vimbldonu ostvario najbolji rezultat na grend slem turnirima – polufinale 2019. godine. Nako dva lagana meča, sledi mu okršaj sa Šapovalovim i eventualno Kirjosom. Obojica će videti svoju šansu da iz te četvrtine u kojoj je Hubert Hurkač pronađu svoj put do polufinala i eventualnog duela sa Novakom Đokovićem.

Bautista Agut je u Haleu ispao od Medvedeva u četvrtfinalu da bi na turniru na Majorci dogurao do finala gde ga očekuje duel sa Cicipasom.

Treba obartiti pažnju i na drugog veterana, Endija Marija. Iako je već godinama van svetskog vrha zbog povreda, čini se da je uspeo da pronađe pravi ritam i da će biti spreman da bez pritiska zabista na turniru koji je već osvajao.

On je nakon dve pobede na čelendžeru u Surbitonu, odigrao odlično u Štutgartu gde je na putu do finala pobedio i Cicipasa i Kirjosa pre nego što je posle velike borbe u tri seta izgubio od Matea Beretinija jednog od glavnih favorita na Vimbldonu.

Endi Mari
Endi Mari; Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prvi rival biće mu Dakvort pa najverovatnije veteran Izner, da bi ga u trećem kolu sačekali Siner ili Vavrinka. Izuzev Iznera donekele nikome od njih trava nije omiljena podloga pa bi lako mogli da vidimo i meč protiv Alkaraza. Kako je Španac na travi nepoznanica, ne bi bilo veliko iznenađenje da ga u četvrtfinalu gledamo protiv Novaka Đokovića.

Kada su u pitanju srpski teniseri osim Novaka Đokovića potencijal za veliki rezultat ima i Filip Krajinović. Lajoviću i Đereu podloga ne odgovara dok je Kecmanović napravio lopu uvertiru na turnirima na travi.

Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Što se tiče Krajinovića, u poslednje vreme igra solidno, a najbolji pokazatelj je igra na turniru u Kvinsu. Tamo je stigao do finala pobediši između ostalog i Marina Čilića pre nego što je posle žestokog otpora poklekao protiv Beretinija.

U prvom kolu ga čeka relativno lak meč protiv Lehečke a onda sledi izazov zvani Nik Kirjos. Eventualna pobeda bi ga odvela do Cicipasa, pa zatim i na Bautistu Aguta, pa je jasno da ima izuzetno težak žreb.

Ali, dobre partije u poslednje vreme daju pravo na optimizam.

BONUS VIDEO Magičan poen Nika Kirjosa, aplaudirao je i Laslo Đere

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar