Foto: EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Marjan Vajda, dugogodišnji trener Novaka Đokovića, otkrio je u "Tenis podkastu" kako je svetski igrač broj jedan prilagodio svoju igru da bi konačno došao do titule na Rolan Garosu.

Novak je posle dosta neuspelih pokušaja u Parizu, do jedine grend slem titule koja mu je nedostajala, stigao 2016. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Godinu dana pre toga, Novak je u četvrtfinalu isprašio u tri seta najuspešnijeg igrača u istoriji turnira i vlasnika 12 titula sa pariske šljake, Rafaela Nadala.

Očekivalo se da će u finalu pobediti Stana Vavrinku, ali Švajcarac je odigrao meč života i stigao do velikog trofeja.

„Možda je taj meč sa Stanom potencijalno računao kao onaj koji će sigurno dobiti. Bio je jako ogorčen posle tog poraza“, otkrio je Vajda.

Ipak, Novak je ostao upisan kao jedini igrač koji je Nadala pobedio u Parizu bez izgubljenog seta.

„Bilo je to zaista nestvarno, pobedio je Rafaela u četvrtfinalu i Marija u polufinalu, ali je onda izgubio od Stana“, dodao je Vajda.

Slovački stručnjak je rekao da je Novak oduvek voleo da igra na šljaci.

„U osnovi, njegova omiljena podloga u početku bila je šljaka. Kada je postao profesionalac, pobeđivao je na šljaci. Kasnije se prilagodio drugim podlogama, osvajajući grend slem titule na travi i hardu“, dodao je Vajda.

Kada su ga upitali kako je Novak uspeo da te 2015. tako lako pobedi Nadala, Marjan je dao zanimljivo objašnjenje.

„Dominacija Nadala na šljaci bila je teško dostižna. Sav fokus mu je bio da dobije Rafu na šljaci i osvoji Rolan Garos. Imao je pre te pobede šest poraza od njega na tom turniru. Kao trener, morao sam da se postaram da napreduje u igri na šljaci, morao je da prilagodi svoju igru jer je Rafa veoma snažan igrač na šljaci. On koristi razna oružja poput top spina da uspori igru. Novaku je bilo teško da posle toga ubrza lopticu. Trebalo mu je mnogo snage da pobedi Rafaela. Ne bi pobedio te godine da nije promenio svoju igru na šljaci“, smatra Vajda.

Slovački stručnjak dodaje da je dosta elemenata u Novakovoj igri moralo da se promeni.

„Morao je da udari lopticu ranije nego što je to činio. Zatim da popravi bekhend, kako bi uspeo da lopticu uhvati rano, da zatvori poen i bude agresivan i dominantan u svojoj igri. Trebalo mu je vremena da sve to shvati“.

Ipak, te godine nije slavio jer je Vavrinka bio zaista fenomenalan.

„Sećam se da je bilo veliko olakšanje za sve u timu posle te pobede nad Nadalom. Činilo se da će ići do kraja, možda mu je radost zbog te pobede oduzela i koncentraciju na finale. Imao je mnogo šansi protiv Stana, ali ih je propustio. Stan je igrao stvarno sjajno u tom finalu. Zaslužio je tu pobedu jer je Novak osećao pritisak pošto je pobedio Rafu i Endija i što je bio favorit za trijumf“, zaključio je Vajda.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare