Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Tanjug AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Prvi nosilac turnira ulazi u završne mečeve gde želi da pokaže svima od čega je satkan. Sa tri pobede bi raspršio jedan san Rafaela Nadala, podigao brigu mlađih da zaista mogu da ga sklone sa puta, ali i pokazao da borba za GOAT trku i dalje nije gotova. Uostalom, neće ni biti dok god se on pita.

Grafika: Slađana Đermanović

Novak Đoković od 14.30 igra još jednom meč na Centralnom terenu Vimbldona, ovog puta će mu na crtu izaći Janik Siner, sa kojim je u karijeri samo jednom odmerio snage.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je slavio prošle godine u Monte Karlu sa 6:4, 6:2, a Italijan je od tada dosta napredovao, pa čak i odlučio da u tim uvede i Darena Kejhila, čuvenog trenera koji je radio sa velikanima poput Lejtona Hjuita ili Endija Marija.

Srpski teniser je do sada šest puta podigao trofej na Vimbldonu, a više pehara imaju samo Pit Sampras (sedam) i Rodžer Federer (osam), sa kojim je nedavno pričao na ceremoniji proslave sto godina Centralnog terena.

Đoković igra 13. četvrtfinale Vimbldona i nastavlja nestvaran niz. Pobedom protiv Sunvu Kvona stigao je do 80. pobede na Vimbldonu (trenutno 83) i na svakom od četiri grend slema ima 80 i više pobeda, što nema nijedan drugi igrač ili igračica u istoriji.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Ujedno ima i najveći procenat pobeda na travi (i po tome je ispred Federera, koji je za mnoge bio najbolji teniser na travi) sa više od 88 odsto trijumfa. Od 2014. godine je poražen samo jednom, dok je drugi meč predao.

Osvojio je Đoković poslednja tri izdanja, pa na Vimbldonu nije poražen 1.820 dana (uz još nekoliko sati, minuta i sekundi), a upisao je 25 pobeda zaredom.

Da sve bude utoliko impresivnije, stigao je i do 36. pobede na Centralnom terenu zaredom, što dovoljno govori kako se oseća na tom mestu bez obzira da li je krov zatvoren ili otvoren.

Kada smo kod brojki, šta god da uradi na ovom turniru, od ponedeljka, 11. jula, biće sedmi teniser sveta, iako je na Vimbldonu bio prvi nosilac (po prvi put u istoriji nisu igrala prva dva igrača na ATP listi – Aleksander Zverev i Danil Medvedev).

Prijatelj specijala MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

BONUS VIDEO Đoković: Nazdravlje! Kasniš, ali si mi simpatičan pa ću ti odgovoriti

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare