Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Novak Đoković je u finalu mastersa Sinsinati po sedmi put! Najbolji teniser sveta je posle velike borbe pobedio Španca Roberta Bautistu Aguta, 4:6, 6:4, 7:6 (0) posle 179 minuta igre.

Bio je to pakleno težak meč za svetskog broja jedan, svakako najteži ove nedelje u Njujorku, ali nije poklekao ni ovog puta. Nastavio je neverovatnu seriju u sezoni zabeleživši i 22. pobedu i u subotu u finalu od 19 časova igraće protiv Miloša Raonića.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta reći, Novak je osim mučenja sa pojedinim elementima igre, pre svega bekhendom i servisom, imao i zdravstvenih problema.

Mučio ga je vrat, kao i svih ovih dana u Njujorku, ali i stomak, pa je morao da popije tabletu pred kraj početnog seta, a u finišu meča je i povraćao.

Od samog početka meča videlo se da Novak nema taj ritam u igri kao protiv Štrufa ili u osmini finala sa Sandgrenom.

Istina, i protivnik nije bio nimalo naivan, Španac je napravio niz pobeda nad Rišarom Gaskeom, zatim protiv dvojice Rusa, Karena Hačanova i Danila Medvedeva i to mu je dalo ogromno samopouzdanje.

Dok je Novak forsirao bekhend protivnika u početnom setu, dotle je Španac gađao Novaku u bekhend ali po dijagonali i to je dalo rezultat, ali pre svega činjenica da Đoković nije iskoristio još jednu brejk priliku koja mu se ukazala i naravno to što je imao 15 neiznuđenih grešaka.

U tom prvom setu, Bautista Agut je prvi napravio brejk, u trećem gemu, ali je Đokovič ekspresno vratio izgubljeno i izjednačio na 2:2.

Ponovo je Španac u sedmom gemu slomio Novakov otpor, poveo brejkom sa 4:3, da bi Novak u tom narednom, osmom gemu, propustio priliku za ribrejk.

Španski teniser je to iskoristio, poveo sa 5:3, a potom u desetom gemu odservirao za početni set (6:4).

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Stara boljka, vrat, počela je Novaka da muči krajem prvog seta, a produžilo se sve i u drugi, kada mu je posle trećeg gema fizioterapeut ukazao pomoć.

Popio je prethodno i neku tabletu, moguće je za probleme sa stomakom, i delovalo je da će sve to biti dobro, posebno kada je uspeo da napravi brejk u četvrtom gemu za 3:1, a potom ga i potvrdi (4:1).

Španac je veliki borac, neutralisao je brejk loptu u šestom gemu i smanjio na 4:2, a potom je napravio brejk i smanjio na 4:3, da bi potom izjednačio.

Novak je uspeo da održi svoj servis, povede sa 5:4, a potom je usledila kratka pauza zbog navlačenja pokretnog krova, jer je u Njujorku tada počela da pada kiša.

Ispostavilo se da je to više pogodovalo svetskom broju jedan koji je lako došao do brejka i izjednačio u setovima (6:4).

Jasno je već tada bilo da tu nije kraj, jer tako je kada se igra sa Bautistom Agutom.

Novak je takođe bio svestan toga, ali oscilacije u igri nisu prestale. Uspeo je Španac prvi da dođe do brejka, povede saa 2:1, ali je Đoković odmah uzvratio – 2:2!

Već tada je bilo vrlo napeto i dramatično, ali uspeo je Novak nekako da pronađe snagu i da u šestom gemu dođe do brejka za 4:2.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Potvrdio je brejk, poveo sa 5:2, da bi naredni dug gem ipak osvojio španski teniser.

Međutim, ni tu nije bio kraj, jer je Agut uspeo da načini brejk, uzeo je sva četiri poena na servis Novaka i smanjio na 5:4, a potom je stigao i do 5:5.

Imao je Španac Novi brejk, na 6:5 servirao za pobedu, ali nema toga protiv Novaka. Srbin je vratio brejk, a potom zbrisao rivala u taj-brejku sa 7:0 i plasirao se tako u finale.

Kada je reč o finalu, Novak je favorit protiv 30. igrača sveta, jer ima i svih deset pobeda u dosadašnjim duelima, ali je Kanađanin imao i više vremena za odmor.

Sve detalje polufinalnog meča iz Njujorka mogli ste da pratite uz naš blog uživo.

TOK MEČA:

TREĆI SET:

TAJ-BREJK:

KRAJ! Đoković je u finalu Sinsinatija!

Tri poena je dobio u nizu Novak, poveo sa 3:0 i tako stekao lepu prednost u momentima odluke. Drugim i trećim asom u taj-brejku stigao je do 5:0, potom i 6:0 i sve je bilo jasno. Smeč za kraj i pobedu!

6:6 – Novak je čudo! Pravi brejk, imamo taj-brejk koji odlučuje!

Strašan gem Novaka, izdržao je sve i uspeo je da vrato brejk! Imamo taj-brejk koji odlučuje pobednika. Najpravednije po svemu što smo videli.

5:6 – Brejk! Bautista servira za pobedu i plasman u finale

Bautista Agut je Novakovom greškom došao do 15:40 i dve brejk lopte. Prvu je Novak neutralisao servis vinerom po t liniji, a onda veliki promašaj Novaka – lak forhend poslao je u mrežu! Brejk za Španca koji sad servira za plasman u finale! Novak je usput i povratio…Veliki su to napori…

5:5 – Španac je neverovatan…

Uspeo je Bautista Agut da dobije i ovaj gem i izjednači na 5:5. Neverovatna upornost i mentalna snaga…

5:4 – Brejk za Aguta! Nije gotovo…

Šta reći? Lud meč. Novak je servirao za plasman u finale, izgubio je sva četiri poena, Španac se vratio u život!

5:3 – Španac odleo, za sada, Novak servira za pobedu

Dug gem, nekoliko izjednačenja, Španac je nekako uspeo da ostane u setu i meču. Ipak, sada Novak servira za plasman u finale.

5:2 – Potvrđen brejk, Novak na gem do pobede!

Na 30:30, neverovatan udarac Španca iz trka, doneo mu je brejk loptu. Ipak, Novak je bekhend paralelom uradio sve kako treba, Španac je poslao lopticu u mrežu. Dobar servis doneo je prednost Srbinu, a potom je pogodio novi as i vodi sa 5:2!

4:2 – Brejk! Novak ima prednost u setu odluke

Čini se da se i Španac muči, i njemu nedostaje energije… Tri duže razmene i sve tri je dobio Novak, a onda i naredni poen i evo ga, da li je to brejk odluke? Tu je i Janko Tipsarević da ga podrži!

Foto: Printscreen/SK

3:2 – Novak u prednosti

Veoma, veoma važan gem. Novak deluje umorno, ali nekako je uspeo da dobije ovaj gem. U poslednjem poenu pogodio je liniju, a Bautista Agut lopticu poslao u mrežu, 3:2.

2:2 – Ribrejk! Novak se vraća u igru u setu odluke

Odlično je Novak odigrao ovaj gem! Dva sjajna poena, tačnije dva vinera, donela su mu 15:40 i dve brejk lopte, ali prvu nije iskoristio. Nije ni drugu, odigrao je insajd aut forhend, poslao lopticu u aut, izjednačenje. Dva nova poena za Đokovića, dve greške Španca i evo ga – ribrejk, 2:2!

1:2 – Brejk za Bautistu Aguta

Uhhh… Agut ide na relije, zna da mu je to šansa, a Novak nastoji da skrati poene. Imao je problem sa servisom u ovom gemu, Bautista Agut je prvo došao do 30:40 i brejk lopte, ali prvi teniser sveta mu nije dozvolio da ga ugrozi. Dobio je naredna dva poena, potom je Španac čudesno stigao jedan kros na mreži za novo izjednačenje. I Novak mu je aplaudirao na tome. Dobar drugi servis doneo mu je prednost, a potom je stigao loptu, ali pogrešio je na dijagonali.

Španac je dobio narednu razmenu udaraca, došao do nove brejk šanse i ovu je iskoristio. Osam minuta i 45 minuta igre u gemu, Španac dolazi do brejka.

1:1 – Agut odoleo

Španac je uspeo da odoli Novakovom naletu. Imao je Đoković dobar ritern za 40:30, ali nije uspeo da dođe do izjednačenja i eventualno prilike za brejk, 1:1.

1:0 – Dobar start seta odluke

Važno je bilo za Novaka da posle izjednačenja u setovima, dobro odservira na početku seta odluke. Izgubio je poen, ne više od toga. Deluje sve sigurnije.

DRUGI SET:

6:4 – Brejk i set za Novaka! 

Pauza je pogodovala Novaku, lagano je stigao do tri set lopte na servis rivala. Prvu nije iskoristio, ali jeste drugu, loptica je završila u autu. Set posle 64 minuta, Novak je izjednačio na 1:1.

5:4 – Počinje kiša!

Počinje da pada kiša u Njujorku, igrači će morati da igraju pod zatvorenim krovom. Sledi desetak minita pauze, dok se krov ne navuče. Prilika da Đoković dobije novu pomoć u svlačionici. Špancu se ne sviđa što mora na pauzu…

5:4 – Novak odoleo napadima Aguta

Napeto je. Uspeo je Španac da dođe do 30:30, a onda ga je Novak naterao na dve greške. Vodi Srbin sa 5:4, sada je idealno da pokuša da napravi brejk i izjednači u setovima.

4:4 – Bautista se vratio.. Opasno je

Uspeo je Španac da osvoji i ovaj gem i sada je 4:4. A moglo je lako biti 5:1!

4:3 – Bautista Agut vratio brejk!

Poklanja Novak šanse rivalu. Imao je duplu grešku, potom je uhvaćen na „ničijoj zemlji“, Španac je došao do 30:40 i brejk šanse, ali je Novaka spasao dobar servis. Još jedan odličan servis mu je doneo prednost, ali je forhend Aguta bio prejak, novo izjednačenje. Dobio je sjajan poen Bautista Agut, bio je to duga razmena koju je završio smeč udarcem. Opet ga je Španac nadmudrio, načinio brejk, 4:3.

Foto: Printscreen/SK

4:2 – Novak propustio dve brejk lopte

Imao je Đoković veliku šansu da pvede sa 5:1 i načini novi brejk, ali nije uspeo. Dva puta je bio u toj situaciji, ali se Španac izvukao, potom je Roberto dobro odservirao za kraj gema i tako smanjio na 4:2.

4:1 – Povrđen brejk!

Posle 40:0, Noak je izgubio dva poena, ali nije dozvolio da se dalje iskomplikuje situacija. Dobio je naredni poen, potvrdio brejk i sada vodi sa 4:1.

3:1 – Brejk! Novakov savršen forhend

Španac je poveo da 40:0 u ovom gemu, a onda je Novak dobio naredna tri i stigao do izjednačenja. Izašao je i napred, odigrao forhend volej i došao do brejk lopte! Španac je servis vinerom po paraleli došao do novog izjednačenja. Opet je Novak dobro odigrao kratak slajs, Španac je pogrešio. I onda je sevnula divna forhend paralela za brejk – 3:1!

Prethodno je u pauzi Đoković dobio pomoć fizioterapeuta, masiran mu je vrat. Novak se u jednom momentu držao i za stomak, moguće je da ima grčeve i da je zato popio onu tabletu.

Foto: Printscreen/SK

2:1 – Novak drži servis

Najvažnije je da je nastavio da drži svoj servis. Imao je Bautista 40:30, ali nije uspeo više od toga, Novak vodi sa 2:1 i sada je na redu fizioterapeut da mu izmasira vrat i pomogne.

1:1 – Španac lako izjednačio, Nole traži pomoć

Bautista Agut je gem završio as servisom, 1:1. Novak je pozvao fizioterapeuta, u prvoj narednoj pauzi dobiće pomoć.

1:0 – Dobar servis gem

Novak mora da menja nešto…Deluje da ga vrat i dalje muči. Uzeo je maločas tabletu, valjda će biti bolje. Izgubio je jedan poen u početnom gemu drugog seta, dobro je krenuo, ali mora da pojača intenzitet udaraca. Imao je 15 neiznuđenih grešaka u prvom setu, previše…

PRVI SET: 

4:6 – Bautista Agut osvojio početni set

Španac koristi sve Novakove slabosti danas, posebno u slabijem kretanju i na bekhendu. Dobar je i kad izađe napred. Prvu od dve set lopte na 40:15 je iskoristio, Novak je poslao lopticu u aut i posle 43 minuta igre, Španac vodi, 4:6.

4:5 – Lak gem za Novaka, dobri servisi, tableta…

Dobar servis gem – odlično je išao prvi servis, uspeo je da dobije četiri poena veoma lako i smanji na 4:5, ali sada mora da napravi brejk ako želi da ostane u prvom setu. Usput, uzeo je i neku pilulu, verovatno za one bolove u vratu.

3:5 – Novak ne koristi brejk loptu

Nije iskoristio Đoković prvu brejk loptu u ovom gemu. Bautista je izjednačio, posle toga odigrao odličan drajv-volej, da bi Đoković bekhend paralelu poslao u aut i Španac je potvrdio brejk, 3:5.

3:4 – Greške, greške i novi brejk za Aguta

Olako je Novak dopustio Špancu da dođe do 0:40. Uspeo je potom da odigra forhend volej, smanji na 15:40, potom i as servisom smanji na 30:40, ali dug reli u narednom poenu završen je greškom Srbina iz slajs bekhenda, Španac opet pravi brejk i ima prednost, 3:4. Ivanišević deluje pomalo zabrinuto.

3:3 – Ravnoteža u setu

Uspeo je bautista Agut relativno lako da dobije ovaj gem i izjednači. Nema tog intenziteta u Novakovoj igri, vidi se da je pomalo nezadovoljan, ali ima vremena da se vrati na nivo iz meča sa Štrufom.

3:2 – As za novu prednost

Đoković je dobio prva tri poena u gemu, potom je izgubio naredna dva, da bi potom odservirao prvi as, taman da opet povede u setu, 3:2.

2:2 – Novak ekspresno vratio brejk!

Nema panike kod asa tog kalibra kao što je Novak. Odigrao je sjajan drop šot za 30:40 i brejk loptu, ali je potom pogrešio iz forhenda, 40:40. Uspeo je da dođe do novog brejk poena, a potom ga iskoristi, forhend paralela Španca završila je u autu – 2:2!

1:2 – Španac pravi brejk!

Sigurniji početak gema za Bautistu Aguta, 0:30, Novak je stigao do 30:30, ali je onda Španac uz malo sreće došao do brejk poena kog je i istoristio. Ima brejk, 1:2.

1:1 – I Bautista odlično počeo

Španac je uzvratio istom merom – četiri brza poena za izjednačenje, 1:1.

1:0 – Besprekoran gem za start

Odličan gem za Novaka na početku meča. Igrao je sigurno, sva četiri poena je dobio, vodi sa 1:0.

21.08. Igrači su na terenu…

Teniseri se zagrevaju, meč počinje uskoro. Novak je izabrao da servira na početku.

21.00 Novak ispred Agasija

Jedan podatak: Novak Đoković ima 595. pobeda na tvrdoj podlozi. Ostavio je iza sebe Andrea Agasija (592). Ispred je samo još Rodžer Federer sa 782. pobede na abetonu.

20.57 Raonić je prvi finalista

Poznat je prvi finalista – u pitanju je Miloš Raonić. Pobedio je Grka Stefanosa Cicipasa, 7:6 (5), 6:3.

20.55 Nisu igrali duže od godinu dana

Srbin i Španac se nisu sastajali od Vimbldona 2019. I tada su igrali u polufinalu, a slavio je Đoković u četiri seta.

20.54 Na redu je drugo polufinale u Njujorku

Novak Đoković i Roberto bautista Agut igraju drugi polufinalni meč na Mastersi Sinsinati.  Ovo im je 12. okršaj, Novak u pobedama vodi sa 8:3.

DOBRODOŠLI!

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare