Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona pobedom nad Kameronom Norijem u četiri seta.

Grafika: Slađana Đermanović

Đoković je slavio sa 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 i postao je rekorder po broju finala grend slemova sa 32 nastupa.

PROČITAJTE JOŠ:

Boriće se sa Nikom Kirjosom za svoju 21. titulu pošto je Australijanac bez borbe prošao u finale jer je zbog povrede predao Rafael Nadal.

Nori je Novaku bio protivnik dorastao tek onoliko koliko mu je Srbin dozvoljavao. Britanac je uspevao da se drži u poenima, povremeno da ispali poneki dobar udarac, ali čim je Novak smanjio broj grešaka, poboljšao ritern i generalno podigao katastrofalan nivo igre iz prvog seta – počeo je da preokreće i krstari ka pobedi.

Tri bekhenda u mrežu bila su signal da sa Novakovom igrom nešto ne štima od starta.

Nekako „mlaki“ udarci koji kao da nisu imali snage da pređu mrežu, bili su uvod u loš početak seta u kom je Nori samo prihvatio poklon.

Već u prvom gemu meča, došao je do 15:40, ispustio jednu brejk loptu, a onda dobrom dijagonalom otvorio sebi prilaz ka mreži gde je uzeo poen za brejk i 1:0.

Kako je Nole odigrao prvi gem, tako je Nori odigrao drugi, pa je forhendom probao da probuši mrežu na 15:40 i brejk loptama Đokovića.

Naravno, nije uspeo i Srbin se vratio u set brže nego što je mogao da zamisli.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

U petom gemu je Novak sam sebi „pucao u nogu“. Grešio je, već se primakao dvocifrenom broju promašaja i pretrpeo je još jedan brejk za 3:2 u korist Britanca.

Od tog trenutka Novak je do kraja seta nanizao još grešaka i kao da je „nestao“ sa terena, pa je Nori sa 6:2 „počistio“ rivala.

Novaku je bio potreban reset, stavio je kačket pošto je prethodno pokazao da mu smeta sunce.

Već u prvom gemu je naređao nekoliko dobrih udaraca i vinera i poveo je 1:0, ali je Nori uspeo da se izvuče iz neugodne situacije i 30:30 u drugom gemu.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

U četvrtom je Đoković propustio brejk šansu, pa onda još dve u šestom, a Nori je uglavnom servisom pronalazio način da se izvuče do 3:3.

Nori je u drugom setu popustio u ključnom poenu u osmom gemu. Bilo je 15:15, Kameron je ispalio savršen udarac u ugao.

Umesto da poen već tu bude gotov, Novak je lopticu nekako vratio, možda time i iznenadio Britanca koji je morao da odigra još jedan udarac na mreži.

Imao je zicer, ali je poslao loptu u aut za 15:30, posle čega je Đoković uzeo još dva poena, brejk za 5:3 i odservirao je uz malo poteškoća za prvi set.

Već tu se odnos grešaka i vinera drastično promenio kod Srbina (7-12 u prvom, 10-5 u drugom setu), koji je otišao u toalet posle ovog dela igre.

Foto: EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Treći set je počeo maratonskim gemom u kom je Novak pritiskao Norija i imao tri brejk lopte.

Prvu je Britanac sprečio dobrim napadom u ćošak, na drugoj je Novak proklizao i pao, a na trećoj je Britanac lansirao lopticu u drugi red publike za 1:0 u korist Đokovića.

Brže-bolje je uz malo sreće srpski igrač taj brejk i potvrdio, poveo je 2:0 i tek onda se Nori trgnuo i upisao na semafor.

U petom gemu je Britanac popustio još jednom. Đoković je na 30:30 dvaput pronašao sam ugao terena, Nori je tresao mrežu, a onda je posle riterna rivala loše izbacio lopticu van za 4:1.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Treći set je rešen u ta dva poena, pošto je Novak ostao neumoljiv do kraja.

Četvrti set je počeo brejkom i polomljenim reketom. Đoković je „brejknuo“ Norija, a Britanac svoj reket u besu.

Srbin je brzo potvrdio prednost, videlo se da igra sa više energije, a da je Nori u nokdaunu.

To se pokazalo i u ostatku četvrtog seta, kroz koji je Đoković praktično prokrstario zahvaljujući dobrim servisima i činjenicom da Nori nije imao „plan B“ u igri kada je njen nivo počeo da opada.

Ostalo mu je samo da se zahvali publici za podršku, dok je treći teniser sveta otišao u borbu za sedmi trofej u Londonu.

Prijatelj specijala je MaxBet.

Vimbldon možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON Mini paket van SBB mreže preko bilo kog interneta u Srbiji. EON Mini dostupan je za 1.299 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana (PROMO)

Đoković - Nori 2:6, 6:3, 6:2, 6:4